Ένσταση αντισυνταγματικότητας από 5 κόμματα της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικών ΑΕΙ

Τεταμένο το κλίμα στη Βουλή, όπου συζητείται από το πρωί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει τη λειτουργία παραρτημάτων νέων ΑΕΙ στην Ελλάδα με πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης να υποβάλλουν ένσταση αντισυνταγματικότητας.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Νίκη κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται το Σύνταγμα, τη δημοκρατία και τους αγώνες για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

«Κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα προβλεπόμενα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου Δικαίου, ενώ, τα σχετικά άρθρα, δεν διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση των ΝΠΠΕ, προβλέπουν διαφορετικούς όρους πρόσβασης των φοιτητών στα ΝΠΠΕ έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων, και δεν περιέχουν εγγυήσεις υπέρ των καθηγητών των ΝΠΠΕ», τόνισε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιπλέον ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου με τον Διονύση Καλαματιανό να αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο είναι πρόδηλα αντισυνταγματικό κι αποτελεί πολιτική επιλογή για την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου δόγματος Πισσαρίδη… Μετατρέπετε την εκπαίδευση από εστία γνώσης σε επιχείρηση, θέλετε τους φοιτητές πελάτες και τους καθηγητές υπαλλήλους», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση της η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής παραπέμπει στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Στην πολυσέλιδη έκθεση της δεν καταλήγει σε συμπέρασμα αποδοχής ή προβληματισμού, σημειώνοντας πως το ζήτημα θα κριθεί στο ανώτατο επίπεδο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ