Ένα δημοσίευμα «βόμβα» της New York Post: Ο Μπάιντεν μπλεγμένος σε υπόθεση διαφθοράς στην Ουκρανία

Ήταν λίγες εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές κι ενώ το κλίμα στην Ουάσιγκτον ήταν ήδη εξαιρετικά τεταμένο, ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της New York Post είχε προκαλέσει εκ νέου πολιτική θύελλα και μπορεί να σήμερα σε μεγάλο βαθμό να εξηγήσει τη στάση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο ουκρανικό ζήτημα.

Η εφημερίδα υποστήριξε ότι έχει στην κατοχή της e-mail που αποδεικνύουν ότι ο Τζο Μπάιντεν όχι μόνο γνώριζε τις δραστηριότητες του γιου του, Χάντερ, στην Ουκρανία, αλλά πίεσε και πολιτικά το Κίεβο υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας, στην οποία ήταν σύμβουλος, με μισθό 50.000 δολάρια τον μήνα.

Ο Χάντερ Μπάιντεν βρέθηκε στο στόχαστρο όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν ενεργό μέλος στο συμβούλιο της εταιρείας ενέργειας Burisma, στην Ουκρανία, την περίοδο που ο πατέρας του διατελούσε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τραμπ κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο ότι ενεπλάκη στην πίεση προς την ουκρανική κυβέρνηση προκειμένου να απομακρυνθεί ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, που σκόπευε να ερευνήσει τις δραστηριότητες της εταιρείας. Στο ντιμπέιτ των Προέδρων, όμως, ο Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε συζήτησε τις δραστηριότητες του γιου του.

Το e-mail που «καίει» τους Μπάιντεν


Η New York Post δημοσίευσε ένα e-mail που έστειλε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Burisma, ο Βαντίμ Ποζάρσκι, στο οποίο ευχαριστεί τον Χάντερ που τον κάλεσε στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν. Το μήνυμα εστάλη στις 17 Απριλίου 2015, έναν χρόνο αφού ο υιός Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα στην εταιρεία. Υπονοείται, έτσι, ότι ο Μπάιντεν μια χαρά γνώριζε τις δραστηριότητες του γιου του στο Κίεβο. Σε άλλο e-mail, από το 2014, ο Ποζάρσκι ζητάει συμβουλές από τον Χάντερ εκ μέρους της εταιρείας για το πώς μπορούν «να χρησιμοποιήσουν την επιρροή του».

Πιέσεις κι απειλές

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, ακόμα, ότι ο υποψήφιος Δημοκρατικός Πρόεδρος απείλησε την ουκρανική κυβέρνηση με απόσυρση δανείου, αν δεν απομακρυνόταν ο ειδικός εισαγγελέας που ερευνούσε τη Burisma για υπόθεση διαφθοράς. «Σε 6 ώρες φεύγω. Αν ο εισαγγελέας δεν έχει απολυθεί, δεν θα πάρετε τα λεφτά», φέρεται να είπε ο Μπάιντεν, μιλώντας για δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων. Το περιστατικό ανέφερε ο ίδιος τρία χρόνια αργότερα, το 2018.

Ο κατεστραμμένος υπολογιστής που «μίλησε»

Ο υπολογιστής με τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βρέθηκε σε κατάστημα επιδιόρθωσης υπολογιστών στο Ντέλαγουερ, γενέτειρα του Τζο Μπάιντεν. Ο άνδρας που τον πήγε για επισκευή δεν επέστρεψε ποτέ για να τον παραλάβει και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος αναγκάστηκε να ειδοποιήσει τις αρχές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ