Όλες οι λεπτομέρειες για την επιστολική ψήφο

Μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, το υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την εφαρμογή αυτού του νέου θεσμού. Ειδική έμφαση δίνεται στην ενημέρωση των Ελλήνων εκλογέων, ειδικά εκείνων που διαμένουν στο εξωτερικό, σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να ψηφίσουν από το σπίτι τους.

Δημιουργία Διαδικτυακής Πλατφόρμας για Εγγραφές

Το υπουργείο ετοιμάζει μια διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνονται οι εγγραφές των εκλογέων για την επιστολική ψήφο. Η πλατφόρμα αυτή θα είναι διαθέσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), και οι εκλογείς θα μπορούν να εγγραφούν με τους προσωπικούς τους κωδικούς taxisnet ή με τα στοιχεία του διαβατηρίου και της αστυνομικής ταυτότητάς τους.

Απλοποιημένη Διαδικασία Εγγραφής και Αίτησης για επιστολική ψήφο

Η διαδικασία εγγραφής προβλέπεται να είναι απλή και άμεση, με την αίτηση να γίνεται οριστική αμέσως με την υποβολή της. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και των ελληνικών διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό.

Προθεσμίες και Εκλογική Διαδικασία

Οι εκλογείς θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν, να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν την αίτησή τους έως 40 ημέρες πριν από τις εκλογές. Για τις ευρωεκλογές, που διεξάγονται στις 9 Ιουνίου, η καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις είναι η 29η Απριλίου.

Ενημερωτική Καμπάνια και Διαλόγος με τους Ομογενείς

Το υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζει μια εκτεταμένη ενημερωτική καμπάνια για να γνωστοποιήσει τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, με έμφαση στους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού.

Δηλώσεις των Υπουργών και Περαιτέρω Βήματα

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος έχουν ξεκινήσει ήδη ενημερωτικές επαφές με Έλληνες εκλογείς στο εξωτερικό. Η κ. Κεραμέως τονίζει τη σημασία του νέου θεσμού, επισημαίνοντας την ιστορική σημασία και την προσαρμογή σε πιο σύγχρονες θεσμικές διαδικασίες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...