«Φτωχοποίηση…» – Διεθνής διασυρμός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον γερμανικό Τύπο

Στη δεινή οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων στην Ελλάδα εστιάζει ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Tagesschau.de. Το ρεπορτάζ αρχίζει με την προσωπική ιστορία του Γιάννη Αγαπητού, ενός 86χρονου συνταξιούχου από την Αθήνα. Όπως λέει ο ανταποκριτής της ARD «πριν δέκα χρόνια ο Αγαπητός έπαιρνε μία σύνταξη γύρω στα 2.000 ευρώ. Μετά ήρθε η αποκαλούμενη τρόικα, με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που επέβαλε στην Αθήνα περικοπές συντάξεων. Σήμερα ο πρώην δημοσιογράφος, με μόνιμη θέση, πρέπει να βγάλει τον μήνα με 960, αντί για 2.000 ευρώ». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «οι συνέπειες των περικοπών στις συντάξεις είναι ακόμη οδυνηρές σε μία χώρα, στην οποία η σύνταξη αποτελεί μέχρι σήμερα τον κύριο πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κοινωνικό επίδομα, ούτε εκπαιδευτικό επίδομα-υποτροφία. Η σύνταξη πάντα βοηθούσε ολόκληρες οικογένειες να επιβιώσουν. Τώρα όμως ο ένας στους πέντε συνταξιούχους καλείται να περάσει τον μήνα με λιγότερα από 500 ευρώ».

«Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΕ», αναφέρει το ρεπορτάζ της ARD, με τις περικοπές που έγιναν από το 2012 οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί από το 80% στο 51% του μέσου μισθού. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Γύρω στο 2000 οι Έλληνες μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 57 ετών. Τώρα το όριο που προβλέπει ο νόμος είναι τα 67 έτη, ανώτερο και από εκείνο που ισχύει στη Γερμανία. Το πρόβλημα είναι όμως ότι με τη συνταγή ‘εργαζόμαστε περισσότερο, περικόπτουμε συντάξεις’ δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι δυσκολίες του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Από τη μία πλευρά, επισημαίνει ο Πλάτων Τήνιος, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Πειραιώς και ειδικός σε θέματα συνταξιοδότησης, σήμερα στην Ελλάδα οι νέες οικογένειες με παιδιά αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να κυλήσουν στη φτώχεια. Από την άλλη, οι συντάξεις παραμένουν μία τεράστια επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία. Παρά τις περικοπές, το ποσοστό των συντάξεων επί του ΑΕΠ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αυξηθεί και ‘παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη’ τονίζει ο καθηγητής (…) Οι λόγοι είναι προφανείς, λέει ο Πλάτων Τήνιος: Μπορεί οι δαπάνες για τις συντάξεις, ως απόλυτα μεγέθη, να έχουν μειωθεί λόγω των περικοπών. Αλλά την ίδια στιγμή και το ΑΕΠ στο σύνολό του έχει επίσης μειωθεί».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...