Το ζήτημα που θα θέσει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν

«Εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και είναι έντονη η ανάγκη για μαζική συμμετοχή σε μια διαδικασία που αφορά κάθε Έλληνα και Ελληνίδα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον διάλογο που είχε στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην τοποθέτησή του όμως έκανε αναφορά και στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί λέγοντας ότι εκφρ΄ζει την δυσαρέσκειά του για το γεγονός και πως θα το θέσει στην συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Θέλω να εκφράσω και δημόσια την έντονη δυσαρέσκεια μου διερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα όλων των Ελλήνων για την παντελώς θα χρειαστεί μετατροπή ενός ιστορικού τεμένους της μονής της χώρας σε τζαμί. Πιστεύω μία ενέργεια η οποία προσβάλλει την πλούσια ιστορίας της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και είναι και ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως και θα πέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συναντήσω», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όλη η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Θέλω με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης μας να επαναλάβω την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή σε μία πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία που αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα καθώς αυτά τα οποία θα αποφασιστούν στην Ευρώπη είναι βέβαιο ότι θα έχουν επιπτώσεις και εντός της πατρίδας μας. Η ήπειρός μας βρίσκεται μπροστά σε πολύ σημαντικές για πολιτικές προκλήσεις σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2019, τελευταία φορά που είχαμε βρει εκλογές, πολλά σύννεφα που σκιάζουν τον ουρανό της Ευρώπης και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και θάρρος. Είτε μιλάμε για μία αμυντική πολιτική στην οποία πρέπει να κινητοποιήσουμε περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους, την συνέχιση μιας αυστηρής πολιτικής ως προς την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης ώστε να μπορούμε επί ίσοις όροις να ανταγωνιζόμαστε με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία πιστεύω ότι αφορούν κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα και γι’ αυτό και θεωρώ ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές όσο το δυνατόν περισσότερο συμπολιτών μας θα ενισχύσει τελικά Την ίδια νομιμοποίηση της χώρας να διεκδικεί περισσότερα στην Ευρώπη. Θέλω να ευχηθώ αυτή η προεκλογική περίοδος να διεξαχθεί ήρεμα και νηφάλια. Λυπάμαι για το γεγονός ότι βλέπω και πάλι ενδείξεις πολύ έντονη πόλωση από άλλα κόμματα ως προς τον τρόπο που διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος. Νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο για την Ευρώπη και να μείνουμε μακριά από τοξικότητα και διχασμούς αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι ευχή μου αυτή θα εισακουστεί.

Το δεύτερο θέμα για το οποίο θα ήθελα να μιλήσουμε και να σας ενημερώσω αφορά την επίσκεψή μου στην Άγκυρα η οποία θα λάβει χώρα την επόμενη Δευτέρα ως ανταπόδοση της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο. Και θέλω καταρχάς να εκφράσω και δημόσια την έντονη δυσαρέσκεια μου διερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα όλων των Ελλήνων για την παντελώς θα χρειαστεί μετατροπή ενός ιστορικού τεμένους της μονής της χώρας σε τζαμί. Πιστεύω μία ενέργεια η οποία προσβάλλει την πλούσια ιστορίας της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και είναι και ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως και θα πέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συναντήσω. Από κει και πέρα πιστεύω ότι είναι μία ευκαιρία να κάνουμε μία αξιολόγηση της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η οποία σίγουρα σε αρκετά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα. Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες ότι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Παραταύτα θεωρώ επιβεβλημένο και όταν διαφωνούμε οι διάλογοι, η διαδρομή επικοινωνίας, τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα νύχτα και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί λέει πάντα κλιμάκωσης στο πεδίο όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ