«Του χρόνου το καλοκαίρι θα τελειώσουμε…» – Σοκάρει η δήλωση Σύψα για το τέλος της πανδημίας

Την πρόβλεψη ότι το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, ο οποίος παράλληλα εκτίμησε ότι θα έχουμε ένα ιδιαίτερα δύσκολο φθινόπωρο.

Μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Covid 19: Η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα», έκανε λόγο για επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα», σημειώνοντας ότι το φθινόπωρο θα ζήσουμε δυστυχώς μια πολύ δύσκολη φάση, αφού όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν και συνεπώς θα υπάρξει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που θα καταλήξει στο νοσοκομείο και ορισμένοι φυσικά δεν θα τα καταφέρουν.

Συνεπώς, μετά το Φθινόπωρο, θα υπάρχουν οι εμβολιασμένοι που θα είναι προστατευμένοι και θα έχουν την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο και οι ανεμβολίαστοι που θα έχουν κολλήσει και θα έχουν αποκτήσει αντισώματα. Έτσι θα δημιουργηθεί εκτιμά ο κ. Σύψας τείχος ανοσίας και έτσι θα τελειώσουμε με την πανδημία.

Ο καθηγητής, περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα, έκανε λόγο για «επέλαση» της παραλλαγής «Δ» που όπως είπε είναι εξαιρετικά μεταδοτική, με δείκτη αναπαραγωγής που πλησιάζει το 7. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός ιός είχε δείκτη αναπαραγωγής μεταξύ 2 και 3.

«Οι νέες ηλικίες αυτήν τη στιγμή μολύνονται ταχύτατα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στέλεχος “Δ” θα καλύψει όλη την Ελλάδα ίσως και εντός του Ιουλίου, οπωσδήποτε όμως εντός του Αυγούστου, και ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει στις αρχές Αυγούστου, με βάση τις προβολές που κάνουμε αυτήν τη στιγμή. Μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, με την έννοια ότι προσβάλλονται νέοι άνθρωποι που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Όμως ταχύτατα θα περάσει στους ανθρώπους που είναι ευπαθείς, δηλαδή σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Και εκεί θα αρχίσει η κρίση στο σύστημα υγείας, η οποία πιστεύω ότι θα παρατηρηθεί τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου» επεσήμανε ο κ. Σύψας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το 40% των πλήρως εμβολιασμένων θα βοηθήσει ώστε να μη φτάσει στα όριά του το ΕΣΥ, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι απόλυτοι αριθμοί των ανεμβολίαστων είναι αρκετοί για να πιεστεί το σύστημα. «Επομένως το παιχνίδι παίζεται στο πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε και πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε «πολύ κακή ιδέα» το να βγάλουμε τη μάσκα τώρα που η πανδημία ξαναμπαίνει σε εκθετική πορεία. Οπως επεσήμανε, «όσον αφορά τις μάσκες είναι προφανές ότι συνεχίζουμε να τις φοράμε παντού, σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, με την εξαίρεση βέβαια περιοχών χωρίς συνωστισμό, όπως σε έναν ερημικό δρόμο ή στο βουνό. Στην πόλη μέσα, όπου γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι, δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας Αργύριος Τζουβελέκης αναφέρθηκε στη θεραπεία της COVID-19 και η καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας – Αιμοδοσίας Αθανασία Μουζάκη στην εργαστηριακή διερεύνηση του SARS-CoV-2 και τις παραλλαγές του. Τόσο ο κ. Σύψας όσο και η πρόεδρος του ΚΕΣΥ Μίνα Γκάγκα εστίασαν στην επόμενη μέρα για το σύστημα υγείας αλλά και στα «μαθήματα»της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πανδημία ανέδειξε την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επαρκών κλινών ΜΕΘ σε αριθμό και ποιότητα, συστήματος συνεχούς εκπαίδευσης και αξιολόγησης των γιατρών αλλά και της επείγουσας Ιατρικής. Πρόσθεσε ότι η κρίση της πανδημίας κατέδειξε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διοίκησης των νοσοκομείων και της τοποθέτησης ατόμων με ειδική εκπαίδευση στη διοίκηση νοσοκομείων και τη διαχείριση κρίσεων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ