Τεράστιες οι καταστροφές στην Εύβοια

Μεγάλες καταστροφές και εικόνες χάους έχει φέρει το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, όπου «έχει αδειάσει» χιλιάδες τόνους νερού.

Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα για περίπου 12 ώρες προκάλεσε κατολισθήσεις και χειμμάρους, κομμένους δρόμους, πλημμυρισμένα σπίτια. Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε επίσης μεγάλους όγκους λάσπης που κατέληξαν στην θάλασσα.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

Ροβιές και Λίμνη είναι οι περιοχές που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Κλειστός παραμένει ο δρόμος από Ψαχνά προς Προκόπι και Μαντούδι, ενώ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα σχολεία σε Μαντούδι, Λίμνη και Αγία Άννα.

Η Πέμπτη ξεκίνησε με βροχή και από νωρίς οι κάτοικοι σε Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες, έλαβαν μήνυμα από το 112 να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν κάθε μετακίνηση.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Ροβιές, που χθες δέχθηκαν μεγάλο όγκο νερού, το βράδυ περιορίστηκε η ένταση των φαινομένων, ωστόσο, έχει αρχίσει να δυναμώνει και πάλι η βροχή. Αντίθετα, στη Λίμνη, η οποία επλήγη επίσης σημαντικά χθες, το βράδυ συνεχίστηκε η έντονη βροχόπτωση.

128 κλήσεις από την Πυροσβεστική

Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η Πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, επικαλούμενη την Πυροσβεστική, από χθες το πρωί μέχρι σήμερα το πρωί, έχει δεχθεί από την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας 128 κλήσεις που αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων αλλά και απομακρύνσεις πολιτών που βρίσκονταν σε σημεία με προβλήματα στο οδικό δίκυτο. Σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, δεν έχει χρειαστεί παρέμβασή της σε πολλά περιστατικά για την απομάκρυνση κατοίκων από τις οικίες τους.

Σημειώνεται ότι η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 cm.

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....