Τα «σκοτεινά» σημεία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Περιγράφοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Παύλος Μαρινάκης, χαρακτηρίζει αυτήν την εξέλιξη ως “ιστορική μεταρρύθμιση” και υποστηρίζει ότι ανταποκρίνεται σε παγιαμένα αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη στη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, με αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία, τα μεγάλα ξένα πανεπιστήμια θα μπορούν να εγκατασταθούν στη χώρα μέσω των δημόσιων πανεπιστημίων.

Και τα δύο στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν την ύπαρξη αυστηρών όρων για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ, περιλαμβανομένων ελέγχων σχετικά με εγκαταστάσεις, διδακτικό προσωπικό και προγράμματα σπουδών.

Παράλληλα, αναφέρονται σε ανοικτά θέματα που αφορούν την πρόσβαση των υποψηφίων σπουδαστών, τα δίδακτρα, τα κολέγια και τυχόν αναθεώρηση του Συντάγματος για να επιτραπεί η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Σημειώνεται πως πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη εξέλιξη, καθώς πολλά ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα, μεταξύ των οποίων οι διαδικασίες πρόσβασης, τα δίδακτρα, και η αντίθεση με το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, αναμένοντας περαιτέρω συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στο πολιτικό και νομικό πεδίο.

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...