Τα «οφέλη» για Ισραήλ και Ιράν από την μεταξύ τους σύγκρουση

Το Ισραήλ δεν αναγνώρισε επίσημα ότι η επίθεση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ήταν δικό του έργο, ενώ στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες του Ιράν υποβάθμισαν, απέρριψαν, ακόμη και χλεύασαν σε σχέση με τις επιπτώσεις της απάντησης του Ισραήλ.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις αναφορικά με το είδος των όπλων που αναπτύχθηκαν την Παρασκευή και πόσες ζημιές προκλήθηκαν εξακολουθούν να είναι αντικρουόμενες και ελλιπείς, σύμφωνα με το BBC.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ μιλούν για πυραυλικό χτύπημα, αλλά Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι επιθέσεις, στην κεντρική επαρχία του Ισφαχάν και στο βορειοδυτικό Ταμπρίζ, προκλήθηκαν από μικρές εκρήξεις drones.

«Τα drones που καταρρίφθηκαν δεν προκάλεσαν ζημιές και θύματα», επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στο ημιεπίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων Tasnim.

Αλλά αυτά τα απλά ειδικά όπλα το Ισραήλ τα έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές στα χρόνια των μυστικών επιχειρήσεων του στο Ιράν, όπως υπενθυμίζει το BBC σε ανάλυσή του για την επόμενη ημέρα της σύγκρουσης Τελ Αβίβ – Τεχεράνης.

Αυτή τη φορά ο κύριος στόχος τους ήταν η φημισμένη κεντρική επαρχία του Ισφαχάν, η οποία φημίζεται για την εκπληκτική ισλαμική κληρονομιά της.

Τελευταία, ωστόσο, η επαρχία είναι πιο διάσημη για την πυρηνική εγκατάσταση Natanz, το Κέντρο Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν και μια σημαντική αεροπορική βάση, η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου.

Είναι επιπλέον μια βιομηχανική καρδιά που στεγάζει εργοστάσια που παράγουν τα drones και τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν κατά εκατοντάδες προς την κατεύθυνση του Ισραήλ την περασμένη Κυριακή.

Έτσι, μια περιορισμένη επιχείρηση φαίνεται να έφερε μια ισχυρή προειδοποίηση – ότι το Ισραήλ έχει τις πληροφορίες και τα μέσα για να χτυπήσει κατά βούληση την καρδιά της πολεμικής βιομηχανίας του Ιράν.

Είναι ένα μήνυμα τόσο επείγον που το Ισραήλ φρόντισε να σταλεί πριν, και όχι μετά την έναρξη του εβραϊκού Πάσχα, όπως είχε προβλεφθεί ευρέως από τους ισραηλινούς παρατηρητές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι το Ισραήλ στόχευσε τοποθεσίες όπως το σύστημα ραντάρ αεράμυνας του Ιράν, το οποίο προστατεύει το Natanz. Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένος απολογισμός της επιτυχίας του.

Έτσι, αυτή η επίθεση μπορεί επίσης να είναι απλώς ένα εναρκτήριο λάκτισμα. Αλλά ήταν, προς το παρόν, ένα ακούσιο δώρο για τα 85α γενέθλια στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η επίσημη σιωπή του Ισραήλ έδωσε στον απόλυτο υπεύθυνο λήψης αποφάσεων του Ιράν ζωτικό πολιτικό χώρο, όπως εκτιμά το BBC στην ανάλυσή του. Η Τεχεράνη δεν χρειαζόταν να επικαλεστεί τον νέο της κανόνα ότι όποτε ο αρχαιότερος εχθρός της χτυπήσει, το Ιράν θα αντεπιτεθεί σκληρά, με κίνδυνο να πυροδοτήσει μια επικίνδυνη κλιμακούμενη σπείρα.

Το Ιράν επίσης απολαμβάνει αυτό που θεωρεί τη νέα του προβολή ισχύος.

Ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος Ebrahim Raisi δεν ανέφερε καν αυτά τα πιο πρόσφατα γεγονότα στις ομιλίες του την Παρασκευή.

Για την Ισλαμική Δημοκρατία, τα πάντα έχουν να κάνουν με αυτό που ονομάζει Operation True Promise – την άνευ προηγουμένου επίθεσή της εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα της περασμένης Κυριακής. Χαιρέτισε αυτό που αποκάλεσε την «ατσαλένια θέληση» της χώρας του.

Το Ιράν υπερηφανεύεται εδώ και χρόνια για τη «στρατηγική υπομονή» του, την πολιτική του να παίζει ένα μακρύ παιχνίδι αντί να ανταποδίδει άμεσα και άμεσα σε τυχόν προκλήσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ