Τέμπη: «Ανοίγει» η δικογραφία για να βρεθούν ευθύνες – Δεν θέλει παράταση εργασιών η ΝΔ

Ανοίγει στη Βουλή ο φάκελος με την τεράστια δικογραφία των περίπου 1.100 σελίδων που εστάλη από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας στην εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη.

Οι βουλευτές μέλη της επιτροπής αναμένεται να προσέλθουν στον χώρο που θα τους υποδειχθεί προκειμένου να λάβουν γνώση της των στοιχείων που περιέχει για να τα εντάξουν στο υπό σύνταξη πόρισμα τους.

Σύμφωνα με βουλευτές, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι από τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή απουσιάζουν οι απολογίες των κατηγορουμένων, καθώς κι άλλα έγγραφα που είχαν καταθέσει μάρτυρες.

Σε ψηφιακή μορφή διαβιβάστηκαν μηνυτήριες αναφορές, εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, τα πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών και το πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα του Βασίλη Κόκκαλη από τον ΣΥΡΙΖΑ για παράταση της υποβολής των πορισμάτων/πορισματικών θέσεων των κομμάτων θα γίνει αποδεκτό, ενώ απορρίπτεται όπως όλα δείχνουν του ΚΚΕ που ζητούσε άμεσα νέα συνεδρίαση.

Δεν θα ισχύσει το αρχικό χρονοδιάγραμμα που ήθελε τους εκπροσώπους των κομμάτων να καταθέτουν τα πορίσματά τους στις 8 Μαρτίου, προκειμένου αυτά να συζητηθούν σε συνεδρίαση της επιτροπής στις 11 Μαρτίου.

Είναι πολύ πιθανό βέβαια, και αυτή η εξεταστική επιτροπή, όπως και σε όλες τις προηγούμενες στο παρελθόν, δεν θα καταλήξει σε ένα ενιαίο πόρισμα, αλλά στις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των κομμάτων.

Ευθύνες στον μοιραίο σταθμάρχη και τους μηχανοδηγούς που δεν εφάρμοσαν τον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας αναμένεται να επιρρίψουν στο πόρισμα τους οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ εκπλήξεις άφησαν να εννοηθεί πως θα περιλαμβάνει το δικό τους πόρισμα ή η λεγόμενη «γνώμη» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εμμένει στη μη υποβολή πορίσματος, αρνούμενο να πάρει μέρος στον ευτελισμό της διαδικασίας. Το ΚΚΕ, με πρωτοβουλία του οποίου συγκροτήθηκε η εξεταστική επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταθέσει τις δικές του πορισματικές θέσεις. Τα υπόλοιπα κόμματα που αποχώρησαν δεν έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους,

Αυτό όμως, το οποίο υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους η αντιπολίτευση είναι η μεθόδευση συγκάλυψης εκ μέρους της πλειοψηφίας λόγω και της επίμονης άρνησης της να δεχθεί να κληθούν μια σειρά από κρίσιμοι μάρτυρες, όπως:

  • Ο πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας για τον οποίο και η μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης, Μαρία Καρυστιανού ανέφερε ότι θα μπορούσε να δώσει πολλές πληροφορίες στην επιτροπή, αν τον καλούσαν.
  • Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης, ο οποίος λέγεται ότι είχε ενημερώσει τον Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση του σιδηροδρόμου
  • Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ (Σεπτέμβριος 2019 – Ιούνιος 2020) Κώστας Σπηλιόπουλος
  • Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Χρήστος Κατσιούλης, υπάλληλος της ΕΡΓΟΣΕ και πρώην πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του συστήματος ETCS, από την οποία παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2022, στέλνοντας επιστολή στη διοίκηση της εταιρείας για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεων ανάταξης της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης

Έντονες ντιδράσεις προκάλεσε και το γεγονός ότι ο τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κλήθηκε στο τέλος των εργασιών για να του ασκηθεί πρώτα η δίωξη και να επικαλεστεί το δικαίωμα της σιωπής.

Παράλληλα πάντως, ενώ τα κόμματα συντάσσουν τα πορίσματά τους ο Άρειος Πάγος παρήγγειλε τη διερεύνηση σε βάθος όλων των καταγγελιών των συγγενών των θυμάτων, ενώ ο ειδικός εφέτης ανακριτής που χειρίζεται το έργο της ανάκρισης θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμό νέου πραγματογνώμονα μετά την πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, που έχει διαφορετική προσέγγιση σε πολλά θέματα, σε σχέση με την πραγματογνωμοσύνη που ορίστηκε από τη δικαιοσύνη.

Στόχος είναι να υπάρξουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στην έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των μοιραίων τρένων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...