ΣΥΡΙΖΑ: Οι κατηγορίες και τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα στην πρόταση κατά του Κώστα Καραμανλή

Σοβαρές κατηγορίες κατά του Κώστα Καραμανλή με επίκληση των αντίστοιχων άρθρων του Ποινικού Κώδικα περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών.

Οι κατηγορίες αναμένεται να ξεκινούν από την παράβαση καθήκοντος και θα φτάνουν έως και την ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο με βάση το άρθρο 299 του ποινικού Κώδικα.

Παράλληλα, στο τελικό κείμενο θα περιλαμβάνεται επίσης η κατηγορία περί κακουργηματικής έκθεσης σε κίνδυνο, με βάση το άρθρο 306, παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα.

Τι προβλέπει το άρθρο 306:

«1. Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος το τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.2. Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα: α) βαριά βλάβη στην υγεία του, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών· β) το θάνατό του, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον έξι ετών.Σημειώσεις επί του νόμουΠροσοχή: Από 1η Ιουλίου 2019 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019)Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 33 του Ν. 2172/1993, «η ποινή του θανάτου καταργείται. Όπου στις κείμενες διατάξεις προβλέπεται για ορισμένη αξιόποινη πράξη αποκλειστικών η ποινή του θανάτου, νοείται ότι απειλείται η ποινής της ισόβιας κάθειρξης. Αν η ποινή του θανάτου προβλέπεται διαζευκτικώς με άλλη ποινή, νοείται ότι απειλείται μόνο η τελευταία».

Εκτενής θα είναι και η αναφορά στο άρθρο 291, παράγραφος 1, για την ασφάλεια της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς.

Συγκεκριμένα, η επίκληση θα αφορά πιθανότατα τα σημεία δ, ε και στ. Τι προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο, στην πλήρη μορφή του:

«1. Όποιος διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων ή αεροσκαφών:α) με καταστροφή, βλάβη, μετακίνηση ή αφαίρεση εξοπλισμού λειτουργίας, κίνησης, ηλεκτροδότησης ή ασφάλειας, εγκαταστάσεων ή συγκοινωνιακών μέσων, β) με τοποθέτηση ή διατήρηση εμποδίων, γ) με αλλοίωση σημείων ή σημάτων ή με τοποθέτηση ή διατήρηση εσφαλμένων σημείων ή σημάτων, δ) με παραβίαση των κανόνων τεχνικού ελέγχου ή ασφαλούς φόρτωσης των συγκοινωνιακών μέσων, ε) με παραβίαση των κανόνων λειτουργίας συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στ) με άλλες, εξίσου επικίνδυνες, για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις τιμωρείται: αα) με φυλάκιση αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, ββ) με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, γγ) με κάθειρξη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, δδ) με ισόβια κάθειρξη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου».

Πάντως, το κατηγορητήριο θα παρουσιαστεί, μάλλον την Τρίτη, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ως προς το εάν θα κατατεθεί την ίδια μέρα και σχετικό αίτημα στη Βουλή για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει την κυβέρνηση να αποδεχθεί τη σύσταση της επιτροπής, αλλά εάν η κυβέρνηση το αρνηθεί, τότε θα επανεξετάσει το επόμενο βήμα του. Εάν δηλαδή θα καταθέσει το αίτημα αμέσως, ή θα περιμένει να έρθει φάκελος από την τακτική δικαιοσύνη στη Βουλή για να το πράξει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...