Συναγερμός στις ΗΠΑ για να σωθεί το δολάριο – Η απειλή μιας πετρελαϊκής κρίσης, η ζημιά που έκανε ο Μπάιντεν και ο ρόλος της Ρωσίας

Στα τέλη του 1973 συνήφθη μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας που άλλαξε το μέλλον και των δύο εθνών και το δολάριο ΗΠΑ για τα επόμενα 50 χρόνια.
Η σημασία της συμφωνίας έχει υποβαθμιστεί και η σχεδόν καταστροφή αυτής της συμφωνίας από την κυβέρνηση Biden έχει σχεδόν αγνοηθεί εντελώς.
Και αυτό έχει ανησυχήσει αρκετούς αναλυτές, ειδικά για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του δολαρίου ΗΠΑ.
Συνοπτικά, φαίνεται ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι ανοιχτό για νέες συμμαχίες εκτός των ΗΠΑ που δεν θα είχαν εξεταστεί ποτέ πριν αυτή τη φορά.

Η ιστορία

Τον Οκτώβριο του 1973, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία ήταν οι στόχοι ενός εμπάργκο πετρελαίου του ΟΠΕΚ που αύξησε την τιμή του πετρελαίου από 3 δολάρια το βαρέλι σε 12 δολάρια το βαρέλι μέσα σε λίγους μήνες αφού επέλεξαν να στηρίξουν τους Ισραηλινούς τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.
Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, οι πολιτικές ανώτατων ορίων τιμών της Nixon είχαν διπλασιάσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από το ξένο πετρέλαιο και το 83% αυτού του πετρελαίου προερχόταν από τη Μέση Ανατολή.
Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες, η βιομηχανία και οι καταναλωτές των ΗΠΑ είχαν “μεθύσει” από τη σταθερή φθηνή ενέργεια, έχτισαν μια ολόκληρη υποδομή και ευημερούσα οικονομία που εξαρτιόταν από τις χαμηλές τιμές και είχαν κλείσει σταθερά την πόρτα σε κάθε μορφή εναλλακτικής ενέργειας.
Η ξαφνική άνοδος 4-X στις τιμές του πετρελαίου σε μια περίοδο 3 μηνών από αυτό το εμπάργκο προκάλεσε πραγματικό σοκ στον τρόπο ζωής των ΗΠΑ και απείλησε να ακρωτηριάσει την οικονομία.
Ο ΟΠΕΚ είχε την προσοχή όλων και ο ανεπίσημος ηγέτης του, η Σαουδική Αραβία, ήταν σε θέση να ακούσει προτάσεις από τις ΗΠΑ.
Στα τέλη του 1973, έγινε μια συμφωνία για τον τερματισμό του εμπάργκο στις αρχές του 1974 και την έξοδο των Ηνωμένων Πολιτειών από την Πετρελαϊκή Κρίση.
Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε οριακό σημείο, οι διαπραγματεύσεις δημιούργησαν μια συμφωνία που ωφέλησε αφάνταστα και τις δύο χώρες τις επόμενες 5 δεκαετίες, όπως περιγράφηκε σε άρθρο του Bloomberg τον Μάιο του 2016.

Η ουσία αυτής της συμφωνίας μπορεί να συνοψιστεί στις ακόλουθες δύο αμοιβαίες συμφωνίες:

Συμφωνία 1.

Η οικογένεια Al Saud, η κυρίαρχη οικογένεια του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, συμφώνησε να πουλήσει το αμερικανικό πετρέλαιο σε συμφέρουσα τιμή αν συμφωνούσαν οι ΗΠΑ να γίνουν ο υπερασπιστής και ο προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της – Αυτό βοήθησε να διασφαλιστεί η οικογένεια και το βασίλειο θέση στην περιοχή και παρείχε έναν εξαιρετικό πελάτη για το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ τα επόμενα 50 χρόνια.

Συμφωνία 2.

Η οικογένεια Al Saud συμφώνησε επίσης να αγοράσει ένα απίστευτο ποσό αμερικανικών ομολόγων με μερικά από τα έσοδα από τις ετήσιες αγορές πετρελαίου – Αυτό βοήθησε στη στήριξη του νομίσματος της Σαουδικής Αραβίας με δολάρια παρέχοντας στην οικονομία των ΗΠΑ μια πολύ υγιή και τακτική δόση ρευστότητας.
Αυτή η αμοιβαία επωφελής συμφωνία δύο μερών επέτρεψε στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να ξοδεύουν χρήματα και να έχουν πίσω τους τη σταθερότητα των ενεργειακών αποθεμάτων του ΟΠΕΚ, παρέχοντας παράλληλα υποστήριξη στο βασίλειο και την άρχουσα οικογένεια του.
Αυτή η συμφωνία ήταν ενεργή για πολλαπλές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, παρά τα διάφορα προβλήματα, αλλά φαίνεται να αλλάζει.

Πρόσφατη ιστορία

Το 2015, κατατέθηκε νόμος για την ελευθερία της πληροφόρησης στις έρευνες 9/11 που ζητούσαν αποζημιώσεις από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας με βάση τη συμμετοχή ορισμένων στην κατάρριψη των δίδυμων πύργων.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, η κυβέρνηση Obama διατήρησε τη θέση ότι η κυβέρνηση της KSA δεν μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη δράση μερικών από τους ανθρώπους της, και η συμφωνία ομολόγων/δολαρίου διατήρησε τους αμοιβαία επωφελείς όρους της.
Τα προβλήματα της συμφωνίας κληρονομήθηκαν στη συνέχεια από την κυβέρνηση Trump, η οποία συνειδητοποίησε γρήγορα την αξία της διατήρησης της εμπορικής σχέσης και εργάστηκε σκληρά για να συνεχίσει να αναγνωρίζεται το βασίλειο ως σύμμαχο υπέρ των ΗΠΑ και ένας από τους κύριους υποστηρικτές στην περιοχή ενάντια στο ασταθές πυρηνικό Ιράν.
Αξιωματούχοι από το Βασίλειο σύστησαν στις ΗΠΑ να τακτοποιήσουν την πολιτική τους αντί να φέρουν στο φως τη συμφωνία του 1973 με την κυβέρνηση Trump να το βλέπει ως ευκαιρία να ζητήσει από το βασίλειο να αποτελέσει το επίκεντρο για μια συμφωνία «Ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Το 2017, ο τότε 32χρονος Mohammed Bin Salmon “MBS”, ο αναδυόμενος ηγέτης του βασιλείου, βρισκόταν στη διαδικασία τόσο της πλήρους διασφάλισης της ηγετικής του θέσης όσο και της διαχείρισης μιας εκστρατείας εκκαθάρισης της διαφθοράς σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε πολλές συζητήσεις με υπηκόους της Σαουδικής Αραβίας, η άσκηση του πρίγκιπα θεωρήθηκε ως θεόσταλτη ενέργεια που επανέφερε τη χώρα σε τροχιά.
Ωστόσο, στις ΗΠΑ ο Τύπος επέλεξε να καλύψει το γεγονός από την οπτική γωνία ενός παλιού πραξικοπήματος που παιζόταν σε ζωντανή μετάδοση, το οποίο εξυπηρέτησε καλά τον Τύπο και ανανέωσε τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Παρόλα αυτά η συμφωνία επέζησε και συνεχίστηκε.

Το 2018, ο νεαρός πρίγκιπας της χιλιετίας αναδείχθηκε ξεκάθαρος ηγέτης για το βασίλειο και η κυβέρνηση Trump ορκίστηκε την υποστήριξή της σε αυτόν και στις συνεχιζόμενες συμμαχίες ΗΠΑ/Σαουδικής Αραβίας.
Η ιδέα ήταν να επαναφέρει τα πράγματα στη σωστή τους τροχιά όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να αρχίσουν να δουλεύουν στη νέα κανονικότητα.
Δυστυχώς, αργότερα διαπιστώθηκε ότι κάποιος από την φρουρά του νεαρού πρίγκιπα δεν ήταν υπέρ του τρόπου με τον οποίο μιλούσαν για αυτόν και πήρε ανεξάρτητα την κατάσταση στα χέρια του για να κατευνάσει την αντιπολίτευση.

Στις 2 Οκτωβρίου 2018, το ατυχές αποτέλεσμα ήταν ένας δημοσιογράφος και γιος μιας ισχυρής οικογένειας που είχε υποσχεθεί διπλωματική θέση στο καθεστώς της KSA, μπήκε στην πρεσβεία της KSA στην Τουρκία και δεν θα έβγαινε.
Ως αποτέλεσμα των ενεργειών ενός μέλους του προσωπικού, ο νεαρός πρίγκιπας μπλέχτηκε σε ένα σκάνδαλο ελευθερίας του Τύπου / ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την προφανή δολοφονία ενός ρεπόρτερ και επικριτή της κυβέρνησής του.
Η κατάσταση των σχέσεων έγινε χειρότερη στον αμερικανικό Τύπο καθώς ο MBS φάνηκε να μην αντιλαμβάνεται πλήρως τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείτο.
Το πρόβλημα ήταν ότι με κάθε επίθεση από τον Τύπο, ο MBS ένιωθε σαν να τον αδικούσαν προσωπικά, και με κάθε απάντηση από τον πρίγκιπα, το κοινό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των ΗΠΑ αποκτούσε βαθύτερη έχθρα με το Βασίλειο.
Καθώς το Βασίλειο αποκτούσε νέους δεσμούς με ξένα κέντρα προς την Ανατολή, αυτό γινόταν γρήγορα μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ΗΠΑ από ό,τι για το Βασίλειο.

Στα τέλη του 2019, μια πολύ ασταθή σχέση μεταξύ του Βασιλείου και των ΗΠΑ έγινε θέμα εκστρατείας για την αντιπολίτευση Trump.
Δεν έλειψε η κρίση για το Βασίλειο και έγινε σημαντικό σημείο για τους επικριτές να συσχετίσουν τον Trump, αλλά η συμφωνία και η σταθερή ροή μετρητών της που κατέστησαν δυνατό τον τρόπο ζωής των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ προς συζήτηση.
Αυτή ήταν σαφώς μια δύσκολη περίοδος για να διατηρήσουν την πλήρη φύση του πόσο πολύ χρειάζονταν οι ΗΠΑ το βασίλειο υπό έλεγχο και μακριά από τον Τύπο και το κοινό των ΗΠΑ.
Χρειαζόταν μια νίκη από την αραβική περιοχή και χρειαζόταν γρήγορα για να κατευναστούν τα αυξανόμενα αρνητικά συναισθήματα από τις ΗΠΑ προς το βασίλειο, εάν η συμφωνία επρόκειτο να παραμείνει ανέπαφη.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η εκστρατεία των Συμφωνιών του Αβραάμ τέθηκε σε πλήρη ισχύ.
Με μια ανανεωμένη επιθυμία και από τα δύο μέρη να ανανεώσουν τη σχέση τους και να επιστρέψουν στις παραδοσιακές σχέσεις, η ιδέα της «Ειρήνης στη Μέση Ανατολή» εκκολάφθηκε ως ένας νέος στόχος στον οποίο πρέπει να επικεντρωθούν.
Η στρατηγική ήταν ότι ένας τόσο μεγάλος στόχος θα μπορούσε να εξαλείψει το πλέγμα μεταξύ της κοινής γνώμης των ΗΠΑ και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να αναζητήσουν μια νέα συμφωνία στην περιοχή.
Εν ολίγοις, οι Συμφωνίες του Αβραάμ στόχευαν να συμφιλιώσουν τις εντάσεις αιώνων μεταξύ των εθνών της Μέσης Ανατολής που μοιράζονταν τους Αβρααμικούς θρησκευτικούς δεσμούς.
Αυτή η συμφωνία είχε συζητηθεί από την αρχή της εκστρατείας του Trump, αλλά ο συγχρονισμός της ήταν απαραίτητος και φαινόταν ότι θα μπορούσε να φέρει σε επαφή τον αραβικό κόσμο με το Ισραήλ.
Για χρόνια ο αραβικός κόσμος δεν είχε αναγνωρίσει το Ισραήλ και το Ισραήλ δεν είχε αναγνωρίσει την Παλαιστίνη.
Η συμφωνία σχεδιάστηκε για να επιβραδύνει τις εντάσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων γειτόνων και να αρχίσει να καθιερώνει το εμπόριο μεταξύ του Ισραήλ και όλης της Μέσης Ανατολής.

Στις 13 Αυγούστου 2020, υπογράφηκαν οι Συμφωνίες του Αβραάμ και το Ισραήλ ήταν ελεύθερο να εμπορεύεται τεχνολογία με τον αραβικό κόσμο και υπογράφηκε «η μεγαλύτερη συμφωνία ειρήνης» όλων των εποχών.
Ωστόσο, για να γίνει αυτή η παραχώρηση, ο πρίγκιπας της KSA θα έπρεπε να δείξει αδυναμία σε κάποιο επίπεδο με τους λαούς του αραβικού κόσμου, διότι είναι ευρέως κατανοητό ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν υποφέρει στα χέρια των Ισραηλινών.
Ως νεαρός ηγέτης, αυτό δεν ήταν μια παραχώρηση που θα γινόταν εύκολα, επομένως η συμφωνία παραχώρησης που συνήφθη ήταν μια συμφωνία για πρόσβαση σε περιορισμένες αμυντικές τεχνολογίες των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμφωνήσουν να πουλήσουν F35 πλήρους ικανότητας στην K.S.A. και των Η.Α.Ε., κάτι που δεν είχε επιτραπεί ποτέ.

Στις 20 Ιανουαρίου 2021, ο Πρόεδρος Joe Biden ανέλαβε τα καθήκοντά του και ανακαλύφθηκε η «παγίδα» της συμφωνίας.
Σε αυτήν την περίπτωση, το “δόλωμα” ήταν ότι η συμφωνία υπογράφηκε με την κυβέρνηση Trump, όχι με την κυβέρνηση Biden, και μετά την αλλαγή της διοίκησης, δεν θα επιτρεπόταν η παράδοση πλήρους ικανότητας F35 στην K.S.A. ή την Η.Α.Ε..
Η κυβέρνηση Biden αποφάσισε να μην τιμήσει αυτό το μέρος της συμφωνίας και στη συνέχεια αποφάσισε να μην αναγνωρίσει τον MBS ως τον σημερινό ηγέτη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Στη συνέχεια, η διοίκηση αποφάσισε να ανεβάσει το γεγονός ότι ο MBS προσωπικά είναι ένα πολύ δυσάρεστο άτομο και εχθρός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά τις απίστευτες αλλαγές που συντελούνται για την ισότητα των γυναικών στο Βασίλειο του εκείνη τη στιγμή.
Όπως μπορείτε να φανταστείτε αυτό δεν ήταν το καλωσόρισμα του πρίγκιπα για την ένταξη στο G-20 που ένιωθε ότι έπρεπε, ούτε κάτι που είχε πολύ νόημα για το τι διακυβεύεται για τις ΗΠΑ και την οικονομία τους.
Δυστυχώς, η πολιτική τοποθέτηση του Biden άμβλυνε επίσης την καλή θέληση των συμφωνιών και παρέτεινε τις εντάσεις στο τρίγωνο των σχέσεων μεταξύ Βασιλείου, Ισραήλ και Παλαιστίνης, αλλά ο τόνος του Biden προς την KSA επρόκειτο να αλλάξει.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Τους επόμενους μήνες, η Ευρώπη έπρεπε να βρει έναν νέο προμηθευτή ενέργειας, καθώς ο Putin μετατόπισε τις προμήθειες της Ρωσίας προς Ανατολάς και η τιμή όλης της ενέργειας ανέβηκε απότομα.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Biden έκανε έκκληση στον ΟΠΕΚ να αυξήσει την προσφορά του για να βοηθήσει στη μείωση της τιμής του πετρελαίου που άρχισαν να αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ λόγω της έλλειψης, αλλά όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, η έκκληση έπεσε στο κενό.

Στις 3 Μαρτίου 2022, σε ένα άρθρο του Atlantic, ο MBS προτείνει ότι ο Πρόεδρος Biden θα πρέπει να ανησυχεί για τις προοπτικές των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς δεν είναι κάτι για το οποίο ο ίδιος ανησυχεί πλέον.
Ο MBS ανέφερε επίσης ξεκάθαρα ότι δεν ανησυχούσε πλέον για την άποψη των ΗΠΑ γι’ αυτόν ή για τις ενέργειες του βασιλείου του.
Δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με τις ΗΠΑ καθώς και με πολλές άλλες χώρες, αλλά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει πιθανώς να δώσουν περισσότερη προσοχή στη δική τους χώρα παρά στη δική του.
Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι ο MBS αισθάνθηκε περιφρονημένος από τις ΗΠΑ επειδή υπέθεσε ότι ήταν υπεύθυνος για το θάνατο του δημοσιογράφου και ότι ο Biden αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη θέση του ως ηγέτη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Στο σαφές κείμενο αυτού του άρθρου, μπορεί να διαβαστεί πόση ζημιά είχε κάνει ο πρόεδρος Biden στις σχέσεις των δύο χωρών στους 14 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στις 15 Μαρτίου 2022, η Wall Street Journal δημοσίευσε σε έναν τίτλο, «Η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχτεί γιουάν αντί δολαρίων για τις κινεζικές πωλήσεις πετρελαίου», γεγονός που απέδειξε ότι ο MBS παρέμενε πιστός στις δηλώσεις του ότι εξερευνούσε εμπορικές σχέσεις εκτός των ΗΠΑ.
Το άρθρο εξηγεί ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες σε μια κίνηση όπως αυτή, αλλά ότι ορισμένες από αυτές τις δυσκολίες μπορούν να μετριαστούν και πιθανότατα θα ληφθούν υπόψη.
Αυτή η πράξη φαινόταν να υποδηλώνει ότι το Βασίλειο ήταν πραγματικά πρόθυμο να κάνει κινήσεις μακριά από τη συμφωνία πετρελαίου-δολαρίου και ότι η πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης Biden είχε συνέπειες πέρα από την απόρριψη του αιτήματος του ΟΠΕΚ.

Στις 31 Μαΐου 2022, οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει τις τελικές κυρώσεις SWIFT στη Ρωσία και άνοιξαν την πόρτα στη Ρωσία να διαπραγματευτεί συμφωνίες πετρελαίου με την Κίνα – Επίσης όχι σε δολάρια.
Εάν αυτό είχε γίνει οποιαδήποτε στιγμή πριν από την έναρξη των κυρώσεων, αυτή η πράξη θα είχε θεωρηθεί ως πράξη επιθετικότητας και μια πιθανή πράξη πολέμου κατά των ΗΠΑ και του «Πετρο-Δολαρίου».
Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, έγινε μια βασική σκακιστική κίνηση ως απάντηση στον οπλισμό του συστήματος SWIFT και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, μια κίνηση που οι ΗΠΑ ενθάρρυναν και άνοιξαν την πόρτα.
Καθώς οι επιχειρηματικές συναλλαγές φαινόταν να κινούνται πιο ανατολικά, αυτη η εργαλειοποίηση του συστήματος SWIFT ανάγκασε τα μέλη του ΟΠΕΚ να εξετάσουν επίσης την πιθανότητα ότι η χρονική στιγμή της εγκατάλειψης του δολαρίου μπορεί να μην είναι εδώ, αλλά μπορεί να είναι σοφό να εξεταστεί μια εναλλακτική λύση.
Τα ειδησεογραφικά μέσα άρχισαν να αναφέρουν ότι πολλές άλλες χώρες αισθάνονται το ίδιο.

Παγκόσμια δυσαρέσκεια

Τον Ιούλιο του 2022 τα αραβικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να καλύπτουν ιστορίες συνομιλιών για τη μετάβαση του Βασιλείου στη συμμαχία BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).
Τον Μάιο του 2023 η ιστορία είχε εξελιχθεί σε ένα άρθρο του Bloomberg με τίτλο, «Η Τράπεζα BRICS θέλει νέα μέλη καθώς η Σαουδική Αραβία θέλει να συμμετάσχει».
Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, αναφέρθηκε επίσης ότι άλλα οκτώ κράτη μέλη του ΟΠΕΚ αναφέρθηκαν ότι έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στη συμμαχία BRICS, συμπεριλαμβανομένων των: Αλγερία, Αγκόλα, Κονγκό, Γκαμπόν, Νιγηρία, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βενεζουέλα.
Όταν συμπεριλάβει στις υπάρχουσες χώρες BRICS, τις χώρες του ΟΠΕΚ που έχουν υποβάλει αίτηση και άλλες χώρες παραγωγής πετρελαίου που έχουν υποβάλει αίτηση στη συμμαχία BRICS (όπως το Ιράκ, το Καζακστάν, το Μεξικό, η Ινδονησία και η Αργεντινή), η λίστα περιλαμβάνει 19 από τις 25 κορυφαίες χώρες παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο.
Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν επίσης έως και το 78% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και πιθανώς το 36% του παγκόσμιου ΑΕΠ, τη στιγμή που το ΑΕΠ των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει μόνο το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Βέβαια είναι δύσκολο αυτές οι πολύ διαφορετικές κουλτούρες να μπορέσουν ξαφνικά να συνεννοηθούν και να κινηθούν αρμονικά, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εργαλειοποίηση του συστήματος SWIFT υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σηματοδότησε ξεκάθαρα κάτι σε αυτές τις χώρες.
Αυτό το μήνυμα μπορεί να ήταν ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αθετήσουν την υπόσχεσή τους να δεχθούν δολάρια που διατηρεί μια χώρα ως αποθεματικό για εμπόριο, εάν δεν τους αρέσει η πολιτική της.

“Τρέχουν” στον Λευκό Οίκο

Στις 9 Αυγούστου 2023 αναφέρθηκε από την Wall Street Journal ότι η κυβέρνηση Biden είχε τελικά καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τώρα εργαζόταν για να επιδιορθώσει τις σχέσεις με το βασίλειο και ότι είχαν αρχίσει να προσπαθούν να διαπραγματευτούν.
Κατά ειρωνικό τρόπο, 31 μήνες μετά τη συμφωνία των συμφωνιών του Αβραάμ που καταστράφηκε από την τρέχουσα αμερικανική κυβέρνηση, η διοίκηση προσπαθεί τώρα να χρησιμοποιήσει αυτή ακριβώς τη συμφωνία ως όχημα για να επιδιορθώσει τις σχέσεις της KSA με τις ΗΠΑ και να προχωρήσει.
Ωστόσο, η ουσία αυτής της συμφωνίας για τις ΗΠΑ είναι να μπορεί να έχει να κάνει περισσότερο με τις αυξανόμενες ανατολικές σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας, πιθανώς με τους BRICS, και τις διαβεβαιώσεις ότι η KSA δεν θα συμπεριλάβει τις κινεζικές στρατιωτικές βάσεις εντός του βασιλείου ή την τιμολόγηση του πετρελαίου εκτός του δολαρίου.
Το Βασίλειο δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν είναι έτοιμο να συμφωνήσει πλήρως με τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, αλλά ότι εάν προχωρήσουν, θα ζητήσουν πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας και πρόσβαση σε μη στρατιωτικές πυρηνικές τεχνολογίες.
Οι ΗΠΑ αρνούνταν πάντα να μοιραστούν την πυρηνική τεχνολογία των ΗΠΑ με την περιοχή, αλλά το Βασίλειο κατανοεί την τρέχουσα επιρροή τους με τις προηγούμενες ενέργειες του Biden προς το Βασίλειο.
Στις 22 Αυγούστου, ο Πρίγκιπας Faisal bin Farhan bin Abdullah, υπουργός Εξωτερικών και ανώτερος διπλωμάτης του Βασιλείου, ανακοίνωσε ότι θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική εκ μέρους του MBS.
Τώρα που ολοκληρώθηκε αυτή η συνάντηση, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί τι συζητήθηκε στους διαδρόμους και στους παράπλευρους χώρους…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Υπάρχω» – Κριτική στην ταινία-αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη (vid)

Από στο stelioskazantzidis.blogspot.comΠαρακολουθήσαμε κι εμείς την πολυαναμενόμενη ταινία-αφιέρωμα στον...

Ο Μητσοτάκης «τελειώνει» τον πρώην υπουργό του μετά το σάλο για το ροζ σκάνδαλο που απειλεί να ρίξει ακόμη και την κυβέρνηση

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Οι...

Νέος Αυτιάς ο Άρης Πορτοσάλτε – Ο Μητσοτάκης τον θέλει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας (vids)

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Ο Άρης Πορτοσάλτε έχει...