Στο «μικροσκόπιο» 1.064 φοροαπαλλαγές

Να επαναξιολογηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές και να αλλάξουν τα κριτήρια για την παροχή κοινωνικών επιδομάτων συστήνει προς την κυβέρνηση ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Πρόκειται για μια σύσταση που δεν κατατίθεται για πρώτη φορά από τον κεντρικό τραπεζίτη, αφού το ίδιο πρότεινε και πριν από μερικούς μήνες.

Τα τελευταία χρόνια, οι φοροαπαλλαγές έχουν αυξηθεί τόσο σε πλήθος όσο και σε κόστος στον κρατικό Προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, το κράτος δαπάνησε το 2023 πάνω από 15,5 δισ. ευρώ για φοροαπαλλαγές, οι οποίες αυξήθηκαν σε 1.064 από 1.047. Τα τελευταία χρόνια, στη σκιά της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, προστέθηκαν στη λίστα των απαλλαγών και εκπτώσεων 245 νέες ρυθμίσεις με το συνολικό κόστος για τον Προϋπολογισμό να έχει αυξηθεί από 8,96 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019 στα 15,55 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων υπάρχουν 239 απαλλαγές και εκπτώσεις που κοστίζουν 5,396 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 3,85 δισ. ευρώ, να προέρχεται από το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων εφαρμόζονται 206 απαλλαγές και εκπτώσεις ύψους 1,846 ευρώ δισ. ευρώ, με ωφελούμενες 48.248 επιχειρήσεις. Στη φορολογία κεφαλαίου καταγράφονται 87 εκπτώσεις και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, στον ειδικό φόρο ακινήτων, σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, ύψους 5,514 δισ. ευρώ.

Πέρα από τις φοροαπαλλαγές προτείνει:

-Διεύρυνση της φορολογικής βάσης

-Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών να γίνεται με την παροχή ικανών κινήτρων προς τους καταναλωτές για μη απόκρυψη των συναλλαγών

-Η αύξηση του μισθολογικού κόστους που έχει σημειωθεί να συνδυαστεί με τη μείωση ή την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών

-Προσεκτικά κριτήρια επιλογής των δικαιούχων κοινωνικών παροχών, πέραν των φορολογικών δηλώσεων

Για τα κοινωνικά επιδόματα, κρίνεται αναγκαία η θέσπιση προσεκτικών κριτηρίων επιλογής, πέραν των φορολογικών δηλώσεων, και η καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών, καθώς σε οικονομίες όπως η ελληνική, στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη απόκρυψη των εισοδημάτων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια, πέραν των φορολογικών δηλώσεων.

Η συνήθης πρακτική χορήγησης επιδομάτων με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μια οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή οδηγεί σε ανορθολογική και άδικη χρησιμοποίηση των δημόσιων πόρων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Άρης Πορτοσάλτε τσίριζε στον ΣΚΑΪ: Αφήστε ήσυχους τους πλούσιους, να τα πάρετε από αλλού (vid)

Η Πυθία καταγράφειΧρειάζεται να σχολιάσω κάτι; Δεν χρειάζεται. Δείτε...

Μυστικές συνεννοήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ με Τσίπρα για το νέο κόμμα της διαπλοκής

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Η...