Στην Ισπανία η ακροδεξιά συμμετέχει και σε 3η περιφερειακή κυβέρνηση

Οι ισπανοί συντηρητικοί και η άκρα δεξιά ανακοίνωσαν σήμερα μια συμφωνία για να σχηματίσουν περιφερειακή κυβέρνηση στην Εστρεμαδούρα (νοτιοδυτική Ισπανία), τη δεύτερη του είδους μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνηση θα είναι η Μαρία Γκουαρντιόλα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), ενώ ο υπερεθνικιστικός σχηματισμός Vox θα αναλάβει μια διεύθυνση, αυτή της Διαχείρισης Δασών και Αγροτικού Κόσμου, διευκρίνισαν τα δύο κόμματα σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Η Εστρεμαδούρα θα γίνει έτσι η τρίτη περιφέρεια της Ισπανίας, στον κυβερνητικό συνασπισμό της οποίας θα συμμετέχει η άκρα δεξιά, μετά την Καστίλλη και Λεόν από πέρυσι και την αυτόνομη περιφέρεια της Βαλένθια, μία από τις πλουσιότερες της χώρας, όπου η σχετική συμφωνία συνήφθη στα μέσα Ιουνίου μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου.

Καθώς πλησιάζουν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, οι δημοσκοπήσεις δίνουν το PP με διαφορά φαβορί έναντι του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο, πράγμα που αναμένεται να το υποχρεώσει να διαπραγματευθεί με το Vox για να συμπήξει μια πλειοψηφία.

Εκτός απ’ αυτές τις τρεις περιφέρειες (από τις 17 που έχει η Ισπανία) όπου το PP και το Vox έχουν συγκροτήσει κυβερνητική συμμαχία, τα δύο κόμματα έχουν επίσης συνάψει ένα σύμφωνο στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων στη Μεσόγειο, το οποίο προβλέπει να απέχει το Vox ώστε να διευκολυνθεί η ανάληψη καθηκόντων περιφερειάρχη από την υποψήφια του PP, τη Μάργκα Πρόενς. Το PP θα κυβερνήσει συνεπώς μόνο του, όμως με τη στήριξη του Vox στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Στην Εστρεμαδούρα, το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας ανάμεσα στο PP και το Vox, που πρόκειται να υπογραφεί σήμερα από τα δύο κόμματα, δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Το σύμφωνο συνασπισμού που συνήφθη στη Βαλένθια είχε προκαλέσει πολυάριθμες επικρίσεις, καθώς το PP ευθυγραμμίσθηκε με θέσεις του Vox, κυρίως όσον αφορά την έννοια της «έμφυλης βίας», που αντικαταστάθηκε από την «ενδοοικογενειακή βία».

Η συμφωνία που συνήφθη στην Εστρεμαδούρα δίνει μικρότερο βάρος στο Vox σε σχέση μ’ αυτή που συνήφθη στη Βαλένθια, όπου η άκρα δεξιά πήρε την αντιπροεδρία της περιφερειακής κυβέρνησης και δύο διευθύνσεις της.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...