Σπάει το «φράγμα» των 2 ευρώ/λίτρο η βενζίνη το Πάσχα

Εκτοξεύονται οι τιμές των καυσίμων, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις γιορτές του Πάσχα να δείχνουν την τιμή της βενζίνης πάνω από τα 2 ευρώ κατά μέσο όρο πανελλαδικά.

Σε διάστημα 2 εβδομάδων οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 3 σεντς.

Ο κύριος λόγος ανησυχίας για την περαιτέρω άνοδο στη βενζίνη, είναι το γεγονός ότι δεν έχει περάσει στους καταναλωτές η πρόσφατη εκτίναξη των τιμών πετρελαίου.

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες το πετρέλαιο να υποχωρεί, αλλά με τις γεωπολιτικές εντάσεις να καραδοκούν, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα αυξηθούν ξανά.

Επιπλέον, μπαίνοντας σε μια περίοδο όπου η ζήτηση για καύσιμα -κυρίως λόγω ταξιδιών- αναμένεται να αυξηθεί, οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς είναι ότι η αυξημένη ζήτηση θα οδηγήσει τις τιμές ακόμα πιο ψηλά.

Για τους παραπάνω λόγους, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πρόσφατα ότι είναι σημαντικό να μη δεχθούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις, σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί. Για αυτό και ήδη είναι στους δρόμους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους για να διερευνήσουν αν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Σύμφωνα με τα δελτία τιμών από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή της βενζίνης την Τετάρτη 17/04 κυμαινόταν πανελλαδικά κατά μέσο όρο στα 1,972 ευρώ το λίτρο.

Δύο εβδομάδες πριν και συγκεκριμένα στις 03/04, η μέση τιμή ανερχόταν στα 1,945 ευρώ το λίτρο.

Στην Αττική, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης είναι στα 1,945 ευρώ από 1,915 στις 3 Απριλίου.

Επιπρόσθετα, σε αρκετούς νομούς η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ, με αποκορύφωμα τα 2,194 και τα 2,129 ευρώ ανά λίτρο σε Κυκλάδες και Δωδεκάννησα αντίστοιχα.

Τέλος, αυξημένη είναι η τιμή και της σούπερ αμόλυβδης κατά 3 λεπτά, από το 2,128 στις 3 Απριλίου σε 2,158 στις 17/04, ενώ η τιμή του ντίζελ σημειώνει πολύ μικρή άνοδο 1 λεπτού το λίτρο, στα 1,715 ευρώ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ