Σε πολύ σοβαρή πολιτική κρίση το Ισραήλ: «Είναι επανάσταση!»

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κατέβηκανσ στους δρόμους σε μια μεγαλειώδη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι διαδηλώσεις που έγιναν ταυτόχρονα και σε άλλες πόλεις, είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu προωθεί μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και υποστηρίζε ότι οι αλλαγές – που θα περιορίσουν την εξουσία των δικαστηρίων – θα αποκαταστήσουν την ισορροπία μεταξύ των κλάδων της κυβέρνησης.
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές απειλούν τη δημοκρατία.

Lapid: Η «μεγαλύτερη κρίση του Ισραήλ».

Σε μια από τις συγκεντρώσεις του Σαββάτου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid είπε ότι αυτή είναι η «μεγαλύτερη κρίση του Ισραήλ».
Το Σάββατο, περίπου 500.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλο το Ισραήλ, σε αυτό που η εφημερίδα Haaretz χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της χώρας».
Περίπου 200.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο Τελ Αβίβ, πολλοί από τους οποίους έφεραν την εθνική σημαία του Ισραήλ.

«Είναι επανάσταση!»

Ο Tamir Guytsabry, ο οποίος παρέλασε στην πόλη, είπε στο Reuters: “Δεν είναι μια δικαστική μεταρρύθμιση.
Είναι μια επανάσταση που [κάνει] το Ισραήλ να περάσει σε πλήρη δικτατορία και θέλω το Ισραήλ να παραμείνει δημοκρατία για τα παιδιά μου”.
Οι διαδηλωτές χειροκρότησαν τον αρχηγό της αστυνομίας Amichai Eshed καθώς περνούσε από τη συγκέντρωση.
Η κυβέρνηση του κ. Netanyahu είχε νωρίτερα επιδιώξει να απομακρύνει τον διοικητή της περιοχής – αλλά η κίνηση εμποδίστηκε από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας.

Το Σάββατο, ένα πλήθος ρεκόρ 50.000 παρέλασε στη βόρεια πόλη της Χάιφα, σε αυτή τη 10η συνεχή εβδομάδα εθνικών διαδηλώσεων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.

Μιλώντας στη νότια πόλη Be’er Sheva, ο κ. Lapid προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση.
“Ένα κύμα τρομοκρατίας μας χτυπά, η οικονομία μας καταρρέει, τα χρήματα ξεφεύγουν από τη χώρα.
Το Ιράν μόλις χθες υπέγραψε νέα συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.
Αλλά το μόνο πράγμα για το οποίο νοιάζεται αυτή η κυβέρνηση είναι να συντρίψει την ισραηλινή δημοκρατία”, είπε.

Σκοπός μεταρρυθμίσεων

Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν να δώσουν στην εκλεγμένη κυβέρνηση αποφασιστική επιρροή στην επιλογή των δικαστών και να περιορίσουν την ικανότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αποφαίνεται κατά της εκτελεστικής εξουσίας ή να καταργεί τη νομοθεσία.
Το θέμα έχει προκαλέσει βαθύ διχασμό στην ισραηλινή κοινωνία και, σημαντικά, έχει δει εφέδρους – τη ραχοκοκαλιά του στρατού του Ισραήλ – να απειλούν να αρνηθούν να χρησιμεύσουν ως τρόπος να δείξουν την αντίθεσή τους.

Άρνηση συμμόρφωσης

Την περασμένη Δευτέρα, σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου, δεκάδες έφεδροι πιλότοι μαχητικών σε μια επίλεκτη μοίρα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσαν ότι δεν θα παρουσιαστούν για εκπαίδευση.
Αργότερα άλλαξαν πορεία και συμφώνησαν να παρευρεθούν και να συνομιλήσουν με τους διοικητές τους.
Την Πέμπτη, διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και προσπάθησαν να σταματήσουν τον Netanyahu να πετάξει έξω από τη χώρα και απογειώθηκε πολύ αργότερα για τη Ρώμη.
Η κυβέρνηση στάθηκε σταθερή μπροστά στον σάλο, υποστηρίζοντας ότι οι διαμαρτυρίες τροφοδοτούνται από πολιτικούς αντιπάλους.
Οι επικριτές λένε ότι οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήδη διασχίζουν το κοινοβούλιο, θα πολιτικοποιήσουν το δικαστικό σώμα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αυταρχική κυβέρνηση.
Ο κ. Netanyahu λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν τα δικαστήρια να υπερβαίνουν τις εξουσίες τους και ότι ψηφίστηκαν από το ισραηλινό κοινό στις τελευταίες εκλογές.

Κλιμάκωση των εντάσεων στο εξωτερικό

Οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ από την μία πλευρά, του Λιβάνου και της Συρίας από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν να αυξάνονται, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις σχεδόν αποκλιμάκωσης.
Στις 5 Μαρτίου, Λιβανέζοι στρατιώτες συμμετείχαν σε έναν σπάνιο καυγά με Ισραηλινούς στρατιώτες που παραβίασαν τη Γαλάζια Γραμμή, η οποία είχε οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο το 2000.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου ισχυρίστηκαν ότι μια περίπολος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων παραβίασε τη Μπλε Γραμμή στο χωριό Aita al-Shaab στο νότιο Λίβανο κατά ένα μέτρο.
Μια λιβανέζικη μονάδα επενέβη και ανάγκασε την ισραηλινή περίπολο να υποχωρήσει πέρα από τη γραμμή.
Αργότερα μια μονάδα της προσωρινής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο έφτασε στο σημείο για να επαληθεύσει την ισραηλινή παραβίαση.
Η συμπλοκή δεν είχε θύματα.

Γαλάζια γραμμή

Ωστόσο, οδήγησε σε μεγάλη ένταση κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής, με αναφορές για τη λιβανική Χεζμπολάχ να θέτει τους μαχητές της σε κατάσταση συναγερμού.
Την επόμενη μέρα, 6 Μαρτίου, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι είχε αποκαλύψει έναν ισραηλινό κατασκοπευτικό μηχανισμό κοντά στη Μπλε Γραμμή.
Η ομάδα είπε ότι η συσκευή, η οποία ήταν μεταμφιεσμένη σε βράχο, τοποθετήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στην τοποθεσία al-Abad στα περίχωρα της πόλης Χούλα.
Δεν αποκαλύφθηκαν περισσότερες πληροφορίες για τη συσκευή ή τη λειτουργία της.

Στόχοι στη Συρία

Στις 7 Μαρτίου, το Ισραήλ έστρεψε την προσοχή του στη Συρία.
Τις πρώτες πρωινές ώρες, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν σειρά επιδρομών από την Ανατολική Μεσόγειο στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία χρησιμοποιώντας πυρομαχικά.
Ο διάδρομος δέχθηκε τέσσερα χτυπήματα.
Ως αποτέλεσμα, το αεροδρόμιο τέθηκε εκτός λειτουργίας και οι παραδόσεις εναέριας ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη του Χαλέπι, που επλήγη σοβαρά από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, σταμάτησαν.

Νέα αεροπορική επιδρομή στη Συρία με τουλάχιστον 2 νεκρούς και 3 τραυματίες

Νέα αεροπορική επιδρομή εναντίον στόχων στην κεντρική και στη δυτική Συρία, στις 12/3
 είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Σύροι στρατιώτες, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.
Μη κυβερνητική οργάνωση ωστόσο ανέφερε πως σκοτώθηκαν δυο μαχητές οργάνωσης προσκείμενης στο Ιράν.
«Περί τις 07:15 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 06:15 ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορικό πλήγμα, εκτοξεύοντας πυραύλους (…) εναντίον στόχων στις περιφέρειες Ταρτούς και Χάμα», ανέφερε στρατιωτική πηγή στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.
«Η επίθεση τραυμάτισε τρεις στρατιώτες και προκάλεσε υλικές ζημιές», πρόσθεσε η πηγή, διαβεβαιώνοντας πως συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν ορισμένους από τους πυραύλους.

Το SANA δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους στόχους.

Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, έκανε λόγο για πλήγματα εναντίον αποθηκών όπλων και πυρομαχικών οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν και για «κέντρο επιστημονικής έρευνας» στις περιοχές που επλήγησαν.
Πρόσθεσε πως δύο μαχητές οργάνωσης προσκείμενης στην Τεχεράνη σκοτώθηκαν.
Στο Ισραήλ, ο στρατός περιορίστηκε να αναφέρει πως «δεν σχολιάζει δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ».
Την Τρίτη τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους σύρος αξιωματικός, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο αεροδρόμιο του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.
Τη 19η Φεβρουαρίου, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη Δαμασκό, εναντίον συνοικίας όπου έχουν εγκαταστάσεις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η πιο πολύνεκρη επιδρομή

Ήταν η πιο πολύνεκρη ισραηλινή επιδρομή στη συριακή πρωτεύουσα αφότου άρχισε ο πόλεμος στη Συρία, το 2011.
Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των συριακών ένοπλων δυνάμεων και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Το εβραϊκό κράτος σπανίως επιβεβαιώνει ή σχολιάζει δημόσια τις επιδρομές αυτές, διαμηνύει ωστόσο τακτικά πως δεν έχει πρόθεση να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του στη συριακή επικράτεια.

Παλαιστίνιοι νεκροί

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις ένοπλους Παλαιστίνιους κοντά στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη την Κυριακή 13/3, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Ανέφερε ότι οι ένοπλοι πυροβόλησαν κατά φυλάκισης του ισραηλινού στρατού.
Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει το περιστατικό.
Υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση της βίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ