«Ρουκέτα» υπέρ της Σερβίας από το Ισραήλ για την Σεμπρένιτσα!

Την εκτίμηση πως το Ισραήλ δεν δέχτηκε ποτέ να χαρακτηριστεί γενοκτονία το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα, εξέφρασε ο Yahel Vilan, πρέσβης του Ισραήλ στη Σερβία, προσθέτοντας πως θα πρέπει να εμπιστευτούμε σημαντικές αρχές και ιστορικούς όπως ο Efraim Zuroff, ο Yehuda Bauer ή ο Gideon Greif σε αυτό το θέμα. Σύμφωνα με το Vilan, η χρήση του όρου γενοκτονία στην περίπτωση της Σρεμπρένιτσα είναι λανθασμένη και δίνει μια στρεβλή εικόνα του γεγονότος.

«Δεν λέω ότι το Ολοκαύτωμα είναι η μόνη γενοκτονία- υπήρξαν και άλλες γενοκτονίες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, όταν αποκαλείτε τη Σρεμπρένιτσα γενοκτονία, κατά τη γνώμη μου, μειώνεται η σημασία του όρου αυτού, ο οποίος θα έπρεπε, πιστεύω, να χρησιμοποιείται μόνο για γενοκτονίες. Κοιτάξτε, το Ισραήλ καλείται επίσης στη Χάγη για υποτιθέμενη γενοκτονία στη Γάζα. Για μένα, η Σρεμπρένιτσα δεν πρέπει να ονομάζεται γενοκτονία», δήλωσε ο Vilan σε αποκλειστική συνέντευξη στο Sputnik.

«Θέματα όπως η Σρεμπρένιτσα δεν πρέπει να είναι πολιτικά»
Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, η οποία, υπενθυμίζεται, προτάθηκε ανεξάρτητα από τον επικεφαλής της αποστολής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στον ΟΗΕ, Zlatko Lagumdžija, χωρίς απόφαση της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ωστόσο, όπως ανέφερε, το Ισραήλ είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τον ΟΗΕ και καταλαβαίνει τι συμβαίνει.

«Δεν πρόκειται για ιστορικά γεγονότα ή ηθικές πτυχές, αλλά για πολιτική. Τα πάντα στον ΟΗΕ είναι πολιτική και μόνο πολιτική, και υπάρχουν πρότυπα για μια χώρα και διαφορετικά πρότυπα για άλλες χώρες. Και, δυστυχώς, υποφέρουμε τις περισσότερες φορές από μια τέτοια φόρμουλα με την οποία λειτουργεί ο ΟΗΕ. Ίσως η Σερβία να υποφέρει από την ίδια πολιτική του ΟΗΕ, αλλά κατά τη γνώμη μου, τέτοια ζητήματα πρέπει να επιλύονται σε ηθικό και νομικό επίπεδο και όχι να αναμειγνύονται με την πολιτική», σημείωσε και τόνισε:

«Όταν θέματα όπως η Σρεμπρένιτσα εισέρχονται στην πολιτική, δεν είναι καλό για τα ιστορικά ή ακόμη και τα ηθικά γεγονότα».

«Κανείς δεν αναρωτιέται τι θα φέρει το ψήφισμα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη»
Τέλος, ο Vilan υπογράμμισε ότι δεν καταλαβαίνει πώς είναι δυνατόν πολλές ευρωπαϊκές χώρες να έχουν αναγνωρίσει το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα ως γενοκτονία.

«Πιστεύω ότι οι χώρες θα πρέπει να αναρωτηθούν, ειδικά όταν έρχονται στον ΟΗΕ, οι οποίες έχουν περισσότερο πολιτικά κίνητρα παρά δεσμεύονται από την ιστορική αλήθεια, τι θα φέρει μια τέτοια απόφαση στην περιοχή, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πώς θα επηρεάσει τη σταθερότητα του κράτους αυτού – θετικά ή αρνητικά. Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι το ψήφισμα μεταφέρει κάποιο θετικό μήνυμα ή την ιδέα ότι το κράτος πρέπει να παραμείνει ενωμένο», κατέληξε ο πρέσβης του Ισραήλ στη Σερβία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....