Οι άχρηστοι, ανίκανοι και επικίνδυνοι του θλιβερού τσίρκου Μητσοτάκη παρακολουθούσαν αμέτοχοι την καταστροφή

Καμία ασύμμετρη απειλή δεν προκάλεσε το ολοκαύτωμα στη Βαρυμπόμπη. Οι άνεμοι έπνεαν σε κανονικά επίπεδα για την εποχή και η όποια πυρκαγιά ήταν διαχειρίσιμη.

Δυστυχώς η ασύμμετρη βλακεία των αρμοδίων και η ανικανότητα των αρίστων γιγάντωσε τον πύρινο εφιάλτη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Kontranews.

Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν έγινε έγκαιρα και βεβαίως απουσίαζε κάθε σχεδιασμός.

Όταν τα πράγματα άρχισαν να γίνονται ανεξέλεγκτα, τότε ανέλαβε τον συντονισμό ο ίδιος ο διοικητής της Πυροσβεστικής.

Ο μόνος ο οποίος ήταν μονίμως παρών στο πύρινο μέτωπο ήταν ο περιφερειάρχης Πατούλης ο οποίος συντόνιζε τα κανάλια.

Αντί να βρίσκεται στην καρδιά του επιτελείου που διαχειριζόταν την κρίση, αυτός ήταν μονίμως με το μικρόφωνο και έκανε ρεπορτάζ για την πορεία της φωτιάς.

Η αξιοπιστία της κυβέρνησης κάηκε μαζί με την Βαρυμπόμπη, την οποία οι αρμόδιοι άφησαν απροστάτευτη παρά το γεγονός ότι ήταν προσβάσιμη σε όλα τα μέσα.

Το λεγόμενο επιτελικό κράτος αποκάλυψε σε όλο του το μεγαλείο τη γύμνια, την ανικανότητα και την επικινδυνότητα.

Βεβαίως οι αρμόδιοι όπως ο λαλίστατος Χαρδαλιάς εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο γιατί το θέαμα με την πύρινη λαίλαπα δεν προσφερόταν για επικοινωνιακή σπέκουλα και δημόσιες σχέσεις.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προτίμησε την ασφάλεια του βραδινού διαγγέλματος.

Το κράτος έδειξε την απόλυτη ανικανότητά του να προστατεύσει ακόμη και περιοχές οι οποίες έχουν προνομιακή θέση και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς κανείς δεν είναι σε θέση να μιλήσει.

Άλλωστε η δράση των οικοπεδοφάγων στη συγκεκριμένη περιοχή προκαλούσε πάντα ύποπτες φωτιές τις οποίες αντιμετώπιζαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία στο Μάτι.

Ο κόσμος για μία ακόμη φορά άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αισθάνεται ασφαλής με τέτοιο κράτος.

Έκαιγε ανεξέλεγκτα

Η φωτιά στην Βαρυμπόμπη έκαιγε ανεξέλεγκτα, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Σπίτια και αυτοκίνητα έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ εκκενώθηκαν Θρακομακεδόνες, Άνω Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη. Έξι άνθρωποι στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας αναπνευστικά προβλήματα. Την ίδια ώρα, ένας πυροσβέστης διακομίστηκε με δύσπνοια στο 251 ΣΝΑ.

Σε εφημερία τέθηκαν τα νοσοκομεία ΚΑΤ, Σισμανόγλειο και Γεννηματάς. Σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας βρίσκεται το ΕΚΑΒ. Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, 1 μηχανή, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα. Σε πλήρη ετοιμότητα και οι υγειονομικές δομές της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη εκτάκτως στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι σε Θρακομακεδόνες και Βαρυμπόμπη, Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ η φωτιά επεκτεινόταν δυτικά του αεροδρομίου στο Τατόι και στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ σε ύφεση βρισκόταν στους Θρακομακεδόνες. Πολύ νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή εκκένωσης της περιοχής με μήνυμα στο 112 και ήδη οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή. Παρά τις εντατικές προσπάθειες και το τείχος επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, οι φλόγες τελικώς πέρασαν το ρεύμα της Χελιδονούς.

Στις 19.00 γνωστοποιήθηκε ότι με ασφάλεια απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι πολίτες που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό στη Βαρυμπόμπη, ενώ πέρασε ο κίνδυνος και για τους αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά. Επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο, όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και κατάφεραν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο. Επίσης, από τις 14 αναφορές για εγκλωβισμούς παραμένουν ακόμη τρεις σε εκκρεμότητα χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Οι φλόγες έχουν φτάσει έως τον πυροσβεστικό σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού, μία ανάσα δηλαδή από τον κατοικημένο ιστό της πόλης, για την κατάσβεση των οποίων επιχειρούν εντατικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Σε εφαρμογή έχουν τεθεί επίσης όλα τα σχέδια πυροπροστασίας γύρω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αλ. Τσίπρας

Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς πυροσβέστες και κατοίκους που δοκιμάζονται από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη αποστέλλει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω tweet, επισήμανε ότι κύριο μέλημα είναι ο περιορισμός της καταστροφής από τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη και όπως τονίζει ο κ. Τσίπρας η προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Τούτες τις δύσκολες ώρες κύριο μέλημα όλων μας να περιοριστεί η καταστροφή, μα πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη με τη φωτιά και την αμέριστη αλληλεγγύη μου στους πολίτες που δοκιμάζονται», έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της πυρκαγιάς», σημείωναν πηγές του Κινήματος Αλλαγής και συμπλήρωναν: «Αυτή τη στιγμή η σκέψη μας είναι στους πολίτες της περιοχής, που κινδυνεύουν και τους πυροσβέστες για την τεράστια μάχη που δίνουν. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα», καταλήγει το σχόλιο πηγών του Κινήματος Αλλαγής.

Διεθνής είδηση

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της μεγάλης φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, μια φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση και εν συνεχεία εξαπλώθηκε σε κατοικημένη περιοχή.

Το Reuters αναφέρεται στη μεγάλη φωτιά της Αθήνας λέγοντας ότι ξέσπασε εν μέσω του χειρότερου καύσωνα στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια. «Η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών μας. Η κατάσταση είναι δραματική», επικαλείται μαρτυρία το Reuters.

Εγκλωβισμένοι

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, με ασφάλεια απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό σε διάφορα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς, με τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση. Επίσης όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρδακογιάννης ανέφερε πως η φωτιά ξεκίνησε στις 13:30 και είπε πως ήταν μεγάλη η κινητοποίηση της πυροσβεστικής. Πρόσθεσε πως πραγματοποιήθηκε άμεση επέμβαση, καθώς ή Πυροσβεστική ήταν σε ετοιμότητα και υπήρχαν οχήματα στην περιοχή.

Νωρίτερα, στην εκκένωση της παιδικής κατασκήνωσης «Χαρούμενο Χωριό», που λειτουργεί σε χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ. στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, προχώρησε στις 3 το μεσημέρι η Ελληνική Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη», από όπου τα παρέλαβαν οι γονείς τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, στην κατασκήνωση φιλοξενούνταν 64 παιδιά, 29 ομαδάρχες και 9 εργαζόμενοι.

Ο ΑΔΜΗΕ διαψεύδει

Να σημειωθεί ότι πηγές από τον ΑΔΜΗΕ προχώρησαν σε διευκρινίσεις σχετικά με τους ήχους που ακούγονται στο σημείο που καίει η φωτιά στη Βαρυμπόμπη, τονίζοντας ότι δεν είναι εκρήξεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές του ΑΔΜΗΕ δεν γίνονται εκρήξεις σε ΚΥΤ ή Υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ. Οι ήχοι που ακούγονται είναι από τους χειρισμούς που γίνονται στον εξοπλισμό κάθε φορά που ένα κύκλωμα βγαίνει εκτός λειτουργίας.

Τέλος όπως επισημαίνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα διότι η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και στην ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένουν μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά το απόγευμα (19:00-20:00).

Πυρκαγιά στην Εύβοια

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, η οποία ξεκίνησε από τη Δάφνη Μαντουδίου, πέρασε από Μουρτιά, Ρετσινόλακκο και Κοκκίνη, που εκκενώθηκαν, και τώρα βρίσκεται πάνω από τη Σπιάδα.

Η πυρκαγιά έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές, ιδιαίτερα για τους οικισμούς που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη, στον δρόμο από τη Λίμνη έως τις Ροβιές.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, πριν από λίγο η φωτιά βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους, πήρε δυτική κατεύθυνση και κινείται προς τον οικισμό Χρόνια, που είναι ανάμεσα σε Λίμνη και Ροβιές και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και οι πολίτες, προσπαθούν να κάνουν μία ζώνη προστασίας. Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια, ενώ οι παραθεριστές που βρίσκονται στην περιοχή προσπαθούν να κινηθούν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα eviathema.gr, για προληπτικούς λόγους έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ