Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Χοντρό παρασκήνιο με το βλέμμα στο μέλλον: Οι Αμερικανοί συνάντησαν την Αχτσιόγλου πριν από τον Τσίπρα – Τι προβλέπουν για τις εκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Από τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα διακρίνεται για τον φιλοαμερικανισμό του. Οι...
More

  Latest Posts

  Άγριο παρασκήνιο στο Κίνημα Αλλαγής: Υποψήφιος και ο Γιώργος Παπανδρέου αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέξει πρόεδρο

  Του Βασίλη Σκουρή

  Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την κηδεία της Φώφης Γεννηματά στο Κίνημα Αλλαγής την επόμενη ημέρα.

  Το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο επικεφαλής του κόμματος στο Κοινοβούλιο μέχρι την εκλογή του επόμενου αρχηγού. Μέχρι τώρα όλα έδειχναν ότι η λύση θα ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης, ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ο Κώστας Σκανδαλίδης φέρεται να στηρίζεται από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη και την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου, η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου ωστόσο είναι κατηγορηματική πως μόνο ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ως γραμματέας της ΚΟ και μοναδικός εκλεγμένος μπορεί να είναι επικεφαλής, καθώς ο ρόλος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου είναι να εκπροσωπεί τον πρόεδρο-και, μάλιστα, όπως τονίζεται- μόνο στην Ολομέλεια, ούτε καν στα τμήματα. Επιπλέον, σύμφωνα και με κοινοβουλευτικές πηγές, τίθεται εν αμφιβόλω πώς μπορεί να υπάρχει εκπρόσωπος όταν δεν υπάρχει πρόεδρος. Ο Κανονισμός της Βουλής βλέπετε, προβλέπει διαδικασίες για αντικατάσταση θανόντα αρχηγού κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή για πρωθυπουργό, όχι όμως και για αρχηγό κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

  Αξίζει δε να σημειωθεί πως από ορισμένα στελέχη στο παρασκήνιο έχει πέσει η πρόταση μέχρι την εκλογή προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής να υπάρχει μια «συλλογική ηγεσία» από τον Γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου, τον Γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον Α΄ κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη και τον Β΄κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μιχάλη Κατρίνη,με αναβαθμισμένο ρόλο και της ΕΔΕΚΑΠ, που έχει ως επικεφαλής τον Θόδωρο Καπετανάκη.

  Εφόσον δεν βρεθεί συναινετική λύση στο θέμα μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έχει άλλη λύση από το να εκλέξει πρόεδρο, σε συνεδρίαση που θα γίνει άμεσα. Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας» υποψηφιότητα προτίθεται να θέσει και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, την ίδια στιγμή που η πλευρά Λοβέρδου και –σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες- προτίθενται να υποστηρίξουν τον Κώστα Σκανδαλίδη. Ο οποίος Κώστας Σκανδαλίδης δεν έχει δώσει καμία συγκατάθεση, ίσως και να μην έχει ερωτηθεί ακόμα να είναι υποψήφιος ε μια τέτοια περίπτωση.

  Είναι σαφές πως στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υποψήφιος, τυχόν διαδικασία εκλογής προέδρου από την ΚΟ λαμβάνει άλλες διαστάσεις, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό επηρεάζει καθοριστικά την εκλογή από τη βάση για πρόεδρο του κόμματος, ενώ οι ανησυχίες για την ενότητα του κόμματος γίνονται μεγαλύτερες. Οι πληροφορίες μας επιμένουν πως εφόσον συνασπιστούν Ανδρουλάκης και Λοβέρδος κατά Παπανδρέου, τυχόν αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι, καθώς οι συσχετισμοί στην ΚΟ δεν προϊδεάζουν για άνετη επικράτηση κάποιου εκ των δυο.

  Πρώτα ορκίζεται η Τόνια, μετά συνέρχεται η ΚΟ

  Ούτως ή άλλως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, πρόκειται να συνεδριάσει είτε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, είτε το πρωί της Τρίτης.

  Η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το χρόνο της ορκωμοσίας της Τόνιας Αντωνίου, η οποία παίρνει τη θέση της Φώφης Γεννηματά στο Κοινοβούλιο, αλλά και από τις εξελίξεις στο παρασκήνιο.

  Πότε θα γίνουν οι εκλογές για αρχηγό

  Σημαντικό ερώτημα αποτελεί και το εάν οι κάλπες θα στηθούν 5 και 12 Δεκεμβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένες –και που αυτή τη στιγμή αποτελεί και το βασικότερο σενάριο. Όπως όλα δείχνουν πολλά θα εξαρτηθούν και από το εάν η εταιρεία που έχει να αναλάβει την ηλεκτρονική διασύνδεση με τα 800 περίπου εκλογικά κέντρα που θα συγκροτηθούν είναι έτοιμη ή θα ζητήσει μια μικρή αναβολή.

  Το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν την 5η Δεκεμβρίου είναι το μνημόσυνο για τα σαράντα της Φώφης Γεννηματά οδηγεί σε σκέψεις για μετάθεση της διαδικασίας κατά μια εβδομάδα, σε μια τέτοια περίπτωση όμως ο δεύτερος γύρος θα μετατεθεί για την 19η Δεκεμβρίου, πολύ κοντά στα Χριστούγεννα, γεγονός που θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στη συμμετοχή.

  Και εδώ το παρασκήνιο είναι έντονο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, για παράδειγμα, θέλει ακόμα και επίσπευση των εκλογών, σε καμία δε περίπτωση δεν συζητά αναβολή τους. Τη σχετική απόφαση, πάντως, θα λάβει η ΔΕΚΑΠ που θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα-απόφαση θα είναι προφανώς και σε συνάρτηση με το εάν θα εκλεγεί ή όχι πρόεδρος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

  - Advertisement -
  ΠΗΓΗieidiseis.gr

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ