Ο παγκόσμιος κυβερνοπόλεμος ξεκίνησε

Είναι γνωστό ότι ο κυβερνοχώρος είναι ένας κόσμος που κάτω από την επιφάνεια του στην οποία ζει και λειτουργεί ο σύγχρονος ανθρώπινος πολιτισμός βρίσκονται σκοτεινοί κόσμοι όπου κυριαρχεί η κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα και εκεί επιχειρούν οι κάθε είδους κακόβουλοι κάποιοι εκ των οποίων προσπαθούν να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη επιτιθέμενοι σε ιδιωτικές ή κρατικές ηλεκτρονικές υποδομές ή ακόμη και σε μεμονωμένους χρήστες του Διαδικτύου.

Όμως κυβερνοεπιθέσεις εξαπολύουν και κυβερνήσεις διαφόρων κρατών εναντίον άλλων κρατών με στόχο είτε το σαμποτάζ είτε την κατασκοπία με το φαινόμενο να έχει πάρει πλέον κάτι περισσότερο από μαζικές διαστάσεις και να μοιάζει πλέον με ένα ακήρυχτο παγκόσμιο κυβερνοπόλεμο.

Η Microsoft δημοσίευσε το Digital Defense Report 2023 που χαρτογραφεί αναλυτικά τις τάσεις, τις νέες ψηφιακές απειλές, αλλά και τους μηχανισμούς άμυνας που εξελίσσονται για να αντιμετωπίσουν τις γεωπολιτικές κυβερνοεπιθέσεις και το κυβερνοέγκλημα. Σύμφωνα με την Έκθεση της Microsoft, την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν μαζικές κυβερνοεπιθέσεις που εκπορεύθηκαν από κυβερνήσεις, σε περισσότερες από 120 χώρες. Κατά την ίδια περίοδο, η Microsoft απέτρεψε 237 δισεκατομμύρια απόπειρες υποκλοπής κωδικών, προστατεύοντας εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο από την απειλή του κυβερνοεγκλήματος.

Οι σημαντικότερες τάσεις σε επίπεδο κυβερνοεπιθέσεων μεταξύ κρατών

Σύμφωνα με τη φετινή Έκθεση, την περασμένη χρονιά παρατηρήθηκε αύξηση επιθέσεων κατασκοπευτικού χαρακτήρα, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από εθνικές κυβερνήσεις και καθεστώτα. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε αυξητική τάση και στις επιχειρήσεις επιρροής (ΙΟ) στον κυβερνοχώρο. Σχεδόν οι μισές από αυτές τις επιθέσεις, στόχευσαν κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και περισσότερες από το 40% αυτών στράφηκαν εναντίον κυβερνητικών ή ιδιωτικών οργανισμών που εμπλέκονται στην κατασκευή και τη συντήρηση υποδομών ζωτικής σημασίας. Παρόλο που οι επιθέσεις του περασμένου έτους φάνηκε να επικεντρώνονται στην καταστροφή ή το οικονομικό κέρδος μέσω ransomware, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι, πλέον, το βασικό κίνητρο των κυβερνοεγκληματιών αποτελεί η κλοπή πληροφοριών, η κρυφή παρακολούθηση επικοινωνιών και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Αν και οι απειλές αυξήθηκαν συνολικά, ορισμένα κράτη είχαν πολύ μεγάλη σχετική δραστηριότητα. Στη Ρωσία, οι υπηρεσίες πληροφοριών επικέντρωσαν τις επιθέσεις τους σε κατασκοπευτικές ενέργειες, ώστε να υποστηρίξουν τον πόλεμο τους εναντίον της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν τις καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις στην ίδια περιοχή. Οι δραστηριότητες του Ιράν, που κάποτε εστίαζαν στην κατάργηση των δικτύων και των υποδομών των στόχων του, επιδιώκουν σήμερα τη χειραγώγηση πληροφοριών. Η Κίνα έχει επεκτείνει τη χρήση κατασκοπευτικών εκστρατειών με στόχο τις βασικές εγκαταστάσεις του στρατού των ΗΠΑ και την απόκτηση πρόσβασης σε δίκτυα ψηφιακών υποδομών ζωτικής σημασίας.

Η κατάσταση του Κυβερνοεγκλήματος

Αν και οι επιθέσεις αυξήθηκαν σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, στην Έκθεση καταγράφεται ότι οι ενσωματωμένοι μηχανισμοί προστασίας σε όλα τα προϊόντα της Microsoft μπλόκαραν δεκάδες δισεκατομμύρια απειλές κακόβουλου λογισμικού και απέτρεψαν 237 δισεκατομμύρια απόπειρες για την απόκτηση κωδικών πρόσβασης. Επιπλέον, περιόρισαν 619.000 denial of service (DDoS) επιθέσεις, που στοχεύουν στην απενεργοποίηση ενός διακομιστή, μιας υπηρεσίας ή ενός δικτύου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ