Ο Ερντογάν επεκτείνει τις εξουσίες του

Ακόμη περισσότερη εξουσία παίρνει στα χέρια του ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, καθώς πλέον θα έχει τη δυνατότητα να διατάσσει κινητοποιήσεις των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και να κηρύσσει πόλεμο εναντίον άλλων κρατών, χωρίς να χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου ή του κοινοβουλίου.

Στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) διαβάζουμε: «Το σχετικό διάταγμα επιτρέπει ακόμη στον επικεφαλής του κράτους να κάνει παρεμβάσεις στην οικονομία εν καιρώ κρίσης ή πολέμου. […] Κρίσιμης πολιτικής σημασίας είναι δε και το γεγονός ότι ο Ερντογάν θα μπορεί να αποφασίσει και την ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων και στο εσωτερικό της χώρας, σε περίπτωση που υπάρχουν ταραχές […] που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν υπό κανονικές συνθήκες.

Οι επικριτές της κυβέρνησης ωστόσο θεωρούν πως με το νέο αυτό διάταγμα ο Ερντογάν θέλει απλώς να έχει ένα ακόμη εργαλείο για τη δίωξη των πολιτικών του αντιπάλων».

Όπως παρατηρεί ακόμη το γερμανικό δίκτυο, η εξέλιξη αυτή συμβάλλει στην περαιτέρω υπονόμευση του κοινοβουλίου, «το οποίο πλέον διαδραματίζει μονάχα ρόλο κομπάρσου. […] Και δεν υπάρχει κανένας άλλος επικεφαλής κράτους ή κυβέρνησης σε ολόκληρη τη Δύση που να διαθέτει τόσο μεγάλη εξουσία, όση ο Ερντογάν».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ