Ο γερμανικός Τύπος εκθέτει την κυβέρνηση: «Ανεπαρκή» τα μέτρα της Ελλάδας για τις φυσικές καταστροφές

Πριν λίγους μήνες η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της ιστορίας της: οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, κατεστραμμένες εκτάσεις γης και ζημιές ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Και όλα αυτά λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές, που έπληξαν μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (13 Μαρτίου), η Ελλάδα θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ε.Ε., επειδή «δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των οικείων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών» βάσει της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

«Η ανακοίνωση της Επιτροπής χαρακτηρίζει τα μέτρα που λήφθηκαν από την Ελλάδα ως “ανεπαρκή”», εξηγεί το FOCUS Online. «Οι έρευνες μετά τις βροχοπτώσεις έδειξαν πως η χώρα δεν κατάφερε να συμβαδίσει με τις εξελίξεις της κλιματικής αλλαγής και των ολοένα και πιο ακραίων καιρικών φαινομένων. […] Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή αναγκάστηκε να σύρει την Ελλάδα στα δικαστήρια: σε μία αντίστοιχη περίπτωση το 2023 η Ελλάδα είχε παραπεμφθεί και πάλι – απλώς το επίδικο ζήτημα αφορούσε παραβίαση Οδηγιών της Ε.Ε. για τις σιδηροδρομικές μεταφορές».

Όσον αφορά πάντως την προετοιμασία των κρατών-μελών απέναντι στην κλιματική αλλαγή, η Επιτροπή δεν πιέζει διά της δικαστικής οδού μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, όπως την Ισπανία και την Κύπρο. Και έχει πολύ καλό λόγο που το κάνει αυτό, διότι τα ευρωπαϊκά κράτη φαίνεται ότι «δεν μπορούν να συμβαδίσουν» με την εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή. Επομένως, «τα μέτρα που λαμβάνει η Επιτροπή είναι ορθά και δικαιολογημένα. Γιατί [από τις εξελίξεις αυτές] δεν κινδυνεύει μονάχα η δημόσια υγεία ή η οικονομία. Αλλά, όπως φοβούνται οι ειδικοί, η συχνότητα των φαινομένων αυτών δύναται να θέσει σε κίνδυνο και την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα», καταλήγει το FOCUS Online.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;