Νέος διασυρμός υπουργού του Μητσοτάκη – Έδιωξαν με οργή τη Σοφία Ζαχαράκη από τη Θήβα

Μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας και του Εμπορικού Συλλόγου, χαρακτήρισαν «ανεπιθύμητη» τη Σοφία Ζαχαράκη και της επέδωσαν ψήφισμα έξω από το Δημαρχείο της πόλης, που επισκεπτόταν η υπουργός.

«Δεν μπορούν να καταστρέφονται πόλεις, υποδομές ενόψει του γεγονότος ότι πρέπει να πάρουν λεφτά κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι. (…) Πρέπει να μείνουν ζωντανές οι κοινωνίες, οι υπηρεσίες, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή της και η πόλη της Θήβας» είπαν οι συγκεντρωμένοι στην υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας αλλά και του Εμπορικού Συλλόγου, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο ξεκαθάρισαν στην υπουργό της ΝΔ ότι είναι ανεπιθύμητη, και αυτή και τα μέλη της κυβέρνησης της ΝΔ, σύμφωνα και με σχετικό ψήφισμα για την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου. Από τον Απρίλιο είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση της ΝΔ για το νομοσχέδιο του Δικαστικού Χάρτη, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «που με δική του πρωτοβουλία χρήζει το, χωρίς πλέον Δικαστές, Πρωτοδικείο Θηβών σε παράλληλο του κεντρικού Πρωτοδικείου Βοιωτίας με έδρα την Λιβαδειά και ουσιαστικά προδιαγράφει την κατάργησή του».

«Η κυβέρνηση, αγνοώντας όλα τα κριτήρια που η ίδια και η Παγκόσμια Τράπεζα έθεσαν, υποβαθμίζει το Πρωτοδικείο Θήβας και οδηγεί μια ολόκληρη κοινωνία σε μαρασμό. Με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρεί να παραπλανήσει τα ευρωπαϊκά όργανα που ελέγχουν την εκταμίευση των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης, ισχυριζόμενη ότι δήθεν προβαίνει στη νομοθετική παρέμβαση καθ’ υπόδειξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ στην πραγματικότητα νομοθετεί τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ο Δικηγορικός Σύλλογος

Με σχετική επιστολή ο Σύλλογος είχε καλέσει «τους βουλευτές και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, οποιουδήποτε κόμματος, να διατυπώσουν την εναντίωσή τους και να ταχθούν εμπράκτως κατά του προωθούμενου νομοσχεδίου, καταψηφίζοντάς το, άλλως και σε διαφορετική περίπτωση τους δηλώνουμε ότι πλέον θα αντιμετωπιστούν ως ανεπιθύμητοι στην πόλη μας».

Το ψήφισμα που είχε εκδώσει τον Απρίλιο ο Δικηγορικός Σύλλογος Θήβας
«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θήβας καταγγέλλει την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το προωθούμενο νομοσχέδιο του Δικαστικού Χάρτη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που με δική του πρωτοβουλία χρήζει το, χωρίς πλέον Δικαστές, Πρωτοδικείο Θηβών σε παράλληλο του κεντρικού Πρωτοδικείου Βοιωτίας με έδρα την Λιβαδειά και ουσιαστικά προδιαγράφει την κατάργησή του. Σε καμία περίπτωση με τα όσα απαράδεκτα προβλέπονται στο προς ψήφιση νομοσχέδιο δεν επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης.

Η κατάργηση ζωντανών κυττάρων απονομής της δικαιοσύνης, όπως αυτό του Πρωτοδικείου Θηβών, καθώς και οποιονδήποτε άλλων υγειών Υπηρεσιών, Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων και Εισαγγελιών είναι εκτός του επιδιωκόμενου στόχου και γίνεται προσχηματικά για την εξασφάλιση κάποιων δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως προϋπόθεση για τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, τις παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση στην απονομή της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, και τη σύνταξη σχετικής έκθεσης με συγκεκριμένες προτάσεις, από την Παγκόσμια Τράπεζα, πράγμα που όντως έγινε.

Με βάση τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην καλύτερη περίπτωση το Πρωτοδικείο Θήβας πρέπει να εξαιρεθεί από τις συγχωνεύσεις, επειδή εξυπηρετεί σωφρονιστικά ιδρύματα και δομές προσφύγων (ιδ. Αρθρο 45 του 1.4. τόμου του Πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας), και στη χειρότερη περίπτωση της συγχώνευσης, πρέπει να οριστεί ως Έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας, βάσει αριθμού υποθέσεων, εξυπηρετούμενου πληθυσμού, και κτιριακών εγκαταστάσεων (ιδ. Πίνακες τόμος 1.1 τόμου του Πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας).

Όλα τα ανωτέρω τίθενται υπ’ όψη του αρμόδιου Υπουργού και Υφυπουργού Δικαιοσύνης, οι οποίοι δηλώνουν ότι το θέμα θα τεθεί υπ’ όψη του Πρωθυπουργού, ώστε να δοθεί πολιτική λύση. Μετά από την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, όπως έχει ήδη συνομολογήσει ο αρμόδιος Υφυπουργός, δίνεται πολιτική και όχι τεχνοκρατική λύση. Στη Βουλή κατατίθεται ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη του τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, περιφρονεί τα τεχνοκρατικά κριτήρια και τα σχετικά δεδομένα, συγχωνεύει το Πρωτοδικείο Θήβας μετατρέποντάς το σε Παράλληλο χωρίς καμία διοίκηση, και ορίζει ως έδρα το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, το οποίο είναι μικρότερο, και από πλευράς αριθμού υποθέσεων, και από πλευράς εξυπηρετούμενου πληθυσμού, και από πλευράς κτιριακών εγκαταστάσεων Ως Δικηγορικός Σύλλογος δηλώνουμε την αντίθεση μας στο εν λόγω Νομοσχέδιο και στην πρόθεση της Κυβέρνησης να «καταντήσει» το υγιές Πρωτοδικείο της Θήβας σε «παράλληλο» με μειωμένες αρμοδιότητες.

Το Πρωτοδικείο Θηβών και η Εισαγγελία Θηβών είναι δύο υπηρεσίες με τεράστιο όγκο υποθέσεων, που στεγάζονται σε ένα Δικαστικό Μέγαρο που πληροί όλες τις προδιαγραφές, εξυπηρετώντας περίπου 65.000 πληθυσμό της περιοχής. Στην αρμοδιότητά του υπάγονται οι ΒΙΠΕ Οινοφύτων και Θίσβης καθώς και οι Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβων.

Η Κυβέρνηση, αγνοώντας όλα τα κριτήρια που η ίδια και η Παγκόσμια Τράπεζα έθεσαν, υποβαθμίζει το Πρωτοδικείο Θήβας και οδηγεί μια ολόκληρη κοινωνία σε μαρασμό. Με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρεί να παραπλανήσει τα ευρωπαϊκά όργανα που ελέγχουν την εκταμίευση των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης, ισχυριζόμενη ότι δήθεν προβαίνει στη νομοθετική παρέμβαση καθ’ υπόδειξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ στην πραγματικότητα νομοθετεί τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε αυτήν της την κίνηση θα είμαστε απέναντι από την Κυβέρνηση και θα την καταγγέλλουμε μέχρι τέλους. Δεν θα δεχτούμε από κανέναν να συνυπογράψει τη θανατική μας καταδίκη. Με την παρούσα επιστολή μας καλούμε τους βουλευτές και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, οποιουδήποτε κόμματος, να διατυπώσουν την εναντίωσή τους και να ταχθούν εμπράκτως κατά του προωθούμενου νομοσχεδίου, καταψηφίζοντάς το, άλλως και σε διαφορετική περίπτωση τους δηλώνουμε ότι πλέον θα αντιμετωπιστούν ως ανεπιθύμητοι στην πόλη μας. Μην τολμήσουν κυριολεκτικά να πατήσουν το πόδι τους στη Θήβα. Θα μας βρουν μπροστά τους. Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών επιφυλάσσεται να πράξει και να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για το συμφέρον του Πρωτοδικείου μας και της πόλης μας».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...

Οι δύο δημοσιογράφοι που ακούγεται ότι θα αντικαταστήσουν την Αναστασία Γιάμαλη στο Kontra Channel

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Όπως...