Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιστρέφει μετά από μικρό χρονικό διάστημα στη Μέση Ανατολή, εν μέσω έντονων διπλωματικών προσπαθειών για τη διευκόλυνση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας και αυξανόμενης διεθνούς πίεσης προς το Ισραήλ για να περιορίσει τις απώλειες αμάχων μεταξύ Παλαιστινίων.
Η περιοδεία είναι πολύ σημαντική, ιδίως μετά το αεροπορικό πλήγμα στον Λίβανο που σκότωσε τον υπαρχηγό της Χαμάς και τις πολύνεκρες εκρήξεις στο Ιράν. Ως εκ τούτου, αναμένεται να προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως αναφέρει το Reuters, που επικαλείται ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, ο Μπλίνκεν θα αναχωρήσει την Πέμπτη για τη Μέση Ανατολή και θα κάνει μια στάση στο Ισραήλ. Ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Άμος Χοχστάιν, θα ταξιδέψει επίσης στο Ισραήλ για να εργαστεί για την κατευνασμό των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, μετά την δολοφονία του αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι στη Βηρυτό του Λιβάνου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τόνισε πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, θα έχει συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους το Σάββατο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Διαβάστε οπωσδήποτε: Στο Ισραήλ (ξανά) ο Άντονι Μπλίνκεν – Προωθεί την συνέχιση της εκεχειρίας (vid)
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι πιθανόν να επισκεφθεί και την χώρα μας το Σάββατο.
Οι συναντήσεις τη Μέση Ανατολή έρχονται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται ο κίνδυνος μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης, παρά τις προσπάθειες των δυτικών και περιφερειακών δυνάμεων να περιοριστεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν «απίστευτα ανήσυχες» για τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης σε άλλα μέτωπα, μετά τη δολοφονία του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς στη Βηρυτό
Καμιά χώρα δεν έχει «συμφέρον» να υπάρξει «κλιμάκωση», τόνισε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος των υπηρεσιών του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η Ουάσιγκτον δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την ευρεία υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ αφότου άρχισαν οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ανησυχία πως αυτός ο πόλεμος θα βάλει «φωτιά» σε όλη τη Μέση Ανατολή εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά το θανατηφόρο πλήγμα της Τρίτης που έβαλε στο στόχαστρο τον υπ’ αριθμόν δύο της Χαμάς, τον Σάλεχ αλ Αρούρι, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, και τη διπλή έκρηξη στην Κερμάν, στο νότιο Ιράν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε κάπου εκατό ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 200 και πλέον.
Στπ Ιράν, αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισραήλ πως βρισκόταν πίσω από τη «δολοφονία» του κορυφαίου στελέχους της Χαμάς και την «τρομοκρατική» επίθεση κοντά στον τάφο του Κάσεμ Σουλεϊμάνι, του στρατηγού που υπήρξε αρχιτέκτονας των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και την οικοδόμηση του «άξονα της αντίστασης» στη Μέση Ανατολή, με στόχο το πλήθος που συμμετείχε σε εκδήλωση για την τέταρτη επέτειο του θανάτου του.
Το Ισραήλ δεν σχολίασε τις κατηγορίες αυτές.
Στις ΗΠΑ, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας είπε πως το πλήγμα εναντίον του Σάλεχ αλ-Αρούρι ήταν «ισραηλινό», ενώ ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μίλερ χαρακτήρισε «παράλογη» την ιδέα πως το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ ευθύνονται για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κερμάν.
Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε πάντως πως θα υπάρξει «πολύ σκληρή» ανταπόδοση για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κερμάν.
Και ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον κάθε νέας κλιμάκωσης μετά τον θάνατο του Σάλεχ αλ Αρούρι, ιστορικού στελέχους της Χαμάς, που αναμένεται να κηδευτεί στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Σατίλα, στη Βηρυτό.
«Μέχρι στιγμής, εμπλεκόμαστε σε μάχες στο μέτωπο με λελογισμένο τρόπο (…) όμως αν ο εχθρός εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του Λιβάνου, θα πολεμήσουμε χωρίς όρια, χωρίς περιορισμούς και χωρίς σύνορα (…) Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο», επισήμανε ο Χασάν Νασράλα.