Μπαράζ δημοσκοπήσεων μετά την εκλογή Κασσελάκη – Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη (pics)

Για αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί την κακοκαιρία Daniel κάνουν λόγο οι πολίτες στη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha.

Πάντως η Νέα Δημοκρατία κρατάει μια διαφορά 17 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα πάντα με την δημοσκόπηση της Alco ενώ οι πολίτες ζητούν από τον Στέφανο Κασσελάκη να στραφεί προς το κέντρο.

Αναφορικά με την κακοκαιρία Daniel οι πολίτες είναι εμφανώς απογοητευμένοι από τον κρατικό μηχανισμό και την διαχείρισή της.

Θεωρείτε πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πολύ, αρκετά η καθόλου στην κακοκαιρία Daniel

Καθόλου 49%
Λίγο 27%
Αρκετά 19%
Πόλη 2%
ΔΞ/ΔΑ 3%

Οι κάτοικοι στη Θεσσαλία απάντησαν για το ερώτημα αυτό

Καθόλου 51%
Λίγο 21%
Αρκετά 22%
Πολύ 5%
ΔΞ/ΔΑ 1%

Είστε ή όχι ικανοποιημένοι από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην κακοκαιρία Daniel

Ναι 68%
Όχι 20%
ΔΞ/ΔΑ 12%

Στο ίδιο ερώτημα οι κάτοικοι στη Θεσσαλία απάντησαν:

Ναι 75%
Όχι 12%
ΔΞ/ΔΑ 13%

Μετά την εκλογή του Κασσελάκη η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

Χειρότερη 40%
Το ίδιο κακή 17%
Το ίδιο καλή 12%
Καλύτερη 14%
ΔΞ/ΔΑ 17%

Το ίδιο ερώτημα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Καλύτερη 37%
Το ίδιο καλή 29%
Το ίδιο κακή 2%
Χειρότερη 23
ΔΞ/ΔΑ 9%

Ο νέος πρόεδρος πρέπει να συνεχίσει την ίδια πολιτική, να στραφεί στο κέντρο ή αριστερά

Κεντροαριστερά 56%
Αριστερά 23%
Ίδια πολιτική 9%
ΔΞ/ΔΑ 12

Το ίδιο ερώτημα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Κεντροαριστερά 53%
Αριστερά 34%
Ίδια γραμμή 6%
ΔΞ/ΔΑ 7

Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων

ΝΔ 32,3%
ΣΥΡΙΖΑ 15,3%
ΠΑΣΟΚ 11,8%
ΚΚΕ 7,7%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 4,5
ΝΙΚΗ 2,5%
ΠΛΕΥΣΗ 2,7%
ΜΕΡΑ25 1,9%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3.2%

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Μια πρώτη αποτύπωση του πολιτικού κλίματος μετά και την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis υπαρχει δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση όμως αυτή δεν δείχνει να την καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα παραμένει μεγάλη.

Συγκεκριμένα στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα ακόλουθα:

ΝΔ 36,4
ΣΥΡΙΖΑ 16,8
ΠΑΣΟΚ 12,5
ΚΚΕ 9,5
Σπαρτιάτες 3,9
Ελληνική λύση 7,5
ΝΙΚΗ 4,4
Πλεύση 3,1

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έχει ένα προβάδισμα 16 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο κόμμα.

ΝΔ 29,7
ΣΥΡΙΖΑ 13,7
ΠΑΣΟΚ 10,2
ΚΚΕ 7,7
Σπαρτιάτες 3,1
Ελληνική λύση 6,1
ΝΙΚΗ 3,6
Πλεύση 2,6

Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης ακολουθεί με ένα ποσοστό μόλις 7%.

Όσο για τη δημοφιλία του ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 31% θετικές γνώμες ενώ οι αρνητικές φτάνουν το 54%.


Αναφορικά με το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες η ακρίβεια παραμένει το σημαντικότερο με ποσοστό 36%. Η οικονομία ακολουθεί με 23% ενώ τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα αναφέρει το 5%.

Η αλλαγή κλίματος αποτυπώνεται και στην ερώτηση για το εάν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση. Ενώ τον Ιούνιο το 49% υποστήριζε ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή, τώρα οι απαισιόδοξοι αγγίζουν το 62% και οι αισιόδοξοι μόλις το 32%.

Δημοσκόπηση Pulse

Τουλάχιστον 5 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι η κυβέρνηση κινείται στη λάθος κατεύθυνση τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης αλλά και ότι ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε λανθασμένα στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών τον τελευταίο καιρό, όπως δείχνουν τα αποτελέσμα της δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ δόθηκαν σήμερα (28.9.2023) στη δημοσιότητα και οι Έλληνες πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν τόσο για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας όσο και για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

6 στους 10 πιστεύουν ότι υπάρχει θέμα ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ – Χειρότερα τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Το 58% των ερωτηθέντων (28% σίγουρα ΝΑΙ, 30% μάλλον ΝΑΙ) θεωρούν ότι υπάρχει θέμα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία, όπως φαίνεται και στα παρακάτω στατιστικά.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (46%) θεωρούν, πάντως, ότι η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στο πολιτικό σκηνικό τόσο λίγο καιρό δεν αποτελεί ούτε πλεονέκτημα ούτε μειονέκτημα, καθώς υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά ζητήματα.

Το 27% θεωρεί ότι αποτελεί μειονέκτημα και μόλις 17% πιστεύει ότι αποτελεί πλεονέκτημα για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σχεδόν 4 στους 10 (39%, 23% πολύ χειρότερα – 16% λίγο χειρότερα) πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 29% (18% λίγο καλύτερα – 11% πολύ καλύτερα) πιστεύει ότι τα πράγματα θα κυλήσουν καλύτερα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 22% πιστεύει ότι θα μείνουν ίδια.

Λάθος κατεύθυνση κυβέρνησης τις 100 πρώτες ημέρες – Λανθασμένη η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις φυσικές καταστροφές

Οι ερωτηθέντες της δημοσκόπησης εξέφρασαν την οργή και απογοήτευσή τους από όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, με τουλάχιστον 5 στους 10 (51%) να θεωρούν ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ κινείεται σε λάθος κατεύθυνση τις πρώτες 100 ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, το 34% θεωρεί ότι η κυβέρνηση κινείται σε σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να προσπαθήσει και άλλο ενώ το 6% πιστεύει ότι η κυβέρνηση κινείται σε σωστή κατεύθυνση και ικανοποιητικά, δηλαδή σε σύνολο 40% επικροτούν το έργο της κυβέρνησης.

Απογοητευμένοι είναι οι Έλληνες πολίτες και από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις φυσικές καταστροφές, αφού το 54% πιστεύει ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση ενώ το 39% (33% σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονταν περισσότερα – 6% σωστή κατεύθυνση και αρκετή) θεωρεί ότι η αντίδρασή ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Τι θα ψήφιζαν οι Έλληνες την ερχόμενη Κυριακή

Σε περίπτωση που είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, η ΝΔ έρχεται ξανά πρώτη στις προτιμήσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων και με διαφορά 15,5% από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα έμπαιναν ξανά στη Βουλή.

Πιο αναλυτικά, το 32,5% θα ψήφιζε ΝΔ και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 17%, ΠΑΣΟΚ με 10,5%, ΚΚΕ με 7,5%, Ελληνική Λύση με 5%, Σπαρτιάτες με 3,% ενώ ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας θα έπαιρναν από 2,5%. Ούτε το ΜέΡΑ25 θα έμπαινε στη Βουλή, καθώς συγκεντρώνει 1,5%.

Ισόπαλοι Κασσελάκης, Ανδρουλάκης από θέμα δημοτικότητας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός και δεύτερος έρχεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σχετική ερώτηση της δημοσκόπησης. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης έρχονται τρίτοι με ισόπαλο ποσοστό 28%.

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...