Λαγκάρντ: Ιστορικά υψηλές οι αυξήσεις των μισθών. Το 2025 ο πληθωρισμός στο 2%

Η αγορά εργασίας της ευρωζώνης δεν δείχνει σημάδια εξασθένησης, παρά το περιβάλλον ύφεσης και και τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, δήλωσε το Σάββατο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να μην παρουσιάζει κανένα πραγματικό σημάδι εξασθένησης», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέδριο στο Μαρακές. «Οι αριθμοί που βλέπουμε τόσο όσον αφορά την πραγματική συμμετοχή στην ανεργία όσο και την ανεργία σε ονομαστικούς αριθμούς είναι αρκετά εντυπωσιακοί».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι ο βασικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι υψηλός και η αύξηση των μισθών είναι «ιστορικά υψηλή».

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι χρειάζεται χρόνος για να ελεγχθούν οι τιμές καταναλωτή. «Ο βασικός πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία υποστήριξε πως «η αύξηση των μισθών βρίσκεται σε ιστορικά επίπεδα».

Ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% το 2025, παρατήρησε.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τη ζήτηση και η επίμονα χαμηλή ανεργία είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να κολλήσει πάνω από τον στόχο, καθώς οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν την από τις καλύτερες μισθολογικές αυξήσεις των τελευταίων ετών.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....