Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δίκαια τα αιτήματα των αγροτών» (vid)

«Πιο ισχυρό από ποτέ είναι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όσον αφορά στους αγρότες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα τους και πρόσθεσε ότι τα θέματα θα μας απασχολήσουν εν όψει των ευρωεκλογών και σίγουρα θα απασχολήσουν και ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη:

“Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, καθώς η συνεργασία μας είναι πάντα στενή. Απέχουμε άλλωστε λιγότερο από τέσσερις μήνες από τις ευρωεκλογές που θα λάβουνε χώρα την 9η Ιουνίου. Πρόκειται για μία κομβική στιγμή, καθώς τότε θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί οι οποίοι θα αναμετρηθούν με τα στοιχήματα της Ευρώπης στην επόμενη πενταετία. Στοιχήματα γεωπολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά στα οποία η Ευρώπη πρέπει να έχει τις δικές της απαντήσεις. Για αυτό και αποκτά μεγάλη σημασία η οικοδόμηση της στρατηγικής της αυτονομίας όσο και η σφυρηλάτιση της κοινής πορείας των κρατών – μελών της.

Κλειδί αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την κα πρόεδρο, είναι προφανώς η συμμετοχή των πολιτών σε αυτή και χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτήν την κατεύθυνση που με τον πρώτο νόμο της δεύτερης κυβερνητικής μας μαθητείας καθιερώθηκε στην Ελλάδα η επιστολική ψήφος. Έτσι όλοι οι πολίτες, όχι μόνο εκτός αλλά και εντός των συνόρων, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να προσέλθουν. Η πλατφόρμα άνοιξε χθες και είναι εύκολη. Η επιλογή ευθύνης είναι μία επιλογή που ενθαρρύνει τη λαϊκή έκφραση ενισχύοντας παράλληλα τους αντιπροσωπευτικούς θεσμού στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Μαζί βέβαια και με το διάλογο για τα κοινά μας προβλήματα ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να διεξάγεται πάντα με ευθύνη και σίγουρα πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες που συχνά μπορούν να δημιουργούν και ψευδής εντυπώσεις και πέρα από μύθους που οδηγούν σε ανυπόστατα συμπεράγματα. Επιμένω σε αυτό καθώς η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο συκοφαντίων. Πότε με ανύπαρκτες υποθέσεις, όπως αυτή της μικρής Μαρίας, που αποδείχτηκε ότι ήτανε μία σκηνοθεσία αδίστακτων διακινητών μεταναστών και πότε μεθοδεύσεις και καταγγελίες για το κράτους δικαίου, το οποίο είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα μας και είναι και ενέργειες οι οποίες ενόχλησαν τόσο και στην πατρίδα μας ώστε να πάρουνε σκληρή απάντηση και από την ίδια τη δικαιοσύνη, από τον ίδιο τον Άρειο Πάγο.

Και την άλλη πλευρά μοιάζει τουλάχιστον παράδοξο κάποιες δυνάμεις στην χώρα μας οι οποίες άλλοτε συντάθηκαν με τα πιο αντί-ευρωπαϊκά, τα πιο αντιλαϊκιστικά συνθήματα να εμφανίζονται εφνείς ως υπερασπιστές των δημοκρατικών αξιών και της δικαιοσύνης. Θα το ξαναπώ για ακόμα μία φορά και είχαμε και την ευκαιρία να το συζητήσουμε με την Πρόεδρο: Τελικός κριτής της ποιότητας του Κράτους Δικαίου σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή, η οποία διαθέτει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα για να μπορεί να ελέγχει την πρόοδο κάθε κράτους μέλους στα κρίσιμα ζητήματα.

Και κακά τα ψέματα, αλλού είναι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη και αυτοί πρέπει να καταδικαστούν με την ψήφο των Ευρωπαίων στις επικείμενες εκλογές. Και σε αυτές τις φωνές εμείς αντιτάσσουμε την επέκταση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση του πλουραλισμού, με τελευταίο δείγμα την θεσμοθέτηση προ ημερών της ισότητας στον πολιτικό γάμο με μία σημαντική διακομματική συναίνεση. Την σχετική πρωτοβουλία στήριξαν πέντε κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Είναι μια μεταρρύθμιση ελευθερίας, μια μεταρρύθμιση ισονομίας, μια μεταρρύθμιση δικαιοσύνης που επιβεβαιώνει την θέση της πατρίδας μας στην καρδιά της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την προσήλωσή μας στις αρχές της ανοιχτής δημοκρατίας. Και μάλιστα είναι πολιτικές που αναγνωρίζονται και από τους εταίρους μας, αλλά και από έγκριτα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι και μετά την θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, ο Εκόνομιστ κατέταξε πρόσφατα την πατρίδα μας. Στα 20 κορυφαία κράτη στον κόσμο ως προς την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Το πρόγραμμα της Μετσόλα

Η κα. Μετσόλα θα συναντήσει στις 11:00 την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και μισή ώρα αργότερα τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Στις 12:00 η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία με θέμα «Η ΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών» στη Βουλή των Ελλήνων, ενώ στις 15:00 θα συμμετάσχει σε συζήτηση με νέους στο Ωδείο Αθηνών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ