Κλιματική αλλαγή: Έσπασε το ρεκόρ θερμοκρασίας των ωκεανών νωρίτερα από τις προβλέψεις – Ζοφερές οι προοπτικές για τον πλανήτη

Ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ επιτείνει την ανησυχία για το περιβάλλον και την ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής, για την οποία οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια αλλά οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ παγκόσμια συνεχίζουν ουσιαστικά να αγνοούν καθώς περιορίζονται σε κενές περιεχομένου δηλώσεις αναγνώρισης του προβλήματος που μοιάζουν λίγο πολύ με τις αντίστοιχες εκκλήσεις περί παγκόσμιας ειρήνης.

Μετά την υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στα νερά της Μεσογείου στα τέλη Ιουλίου, τώρα και η θερμοκρασία των νερών στους ωκεανούς έφτασε στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την υπηρεσία της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή Copernicus, η μέση ημερήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ξεπέρασε το ρεκόρ του 2016 αυτή την εβδομάδα. Έφτασε τους 20,96C, αριθμός που είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους.

Οι συνέπειες της ανόδου της θερμοκρασίας στα νερά των ωκεανών

Σε άρθρο του το BBC εξηγεί γιατί αυτό το νέο αρνητικό ρεκόρ προμηνύει αρνητικές εξελίξεις για το περιβάλλον. Οι ωκεανοί απορροφούν τη θερμότητα από την κλιματική αλλαγή με τρομερές συνέπειες για την «υγεία» του πλανήτη μας, καθώς αποτελούν ζωτικό ρυθμιστή του κλίματος. Απορροφούν θερμότητα, παράγουν το μισό οξυγόνο της Γης και καθορίζουν τα καιρικά φαινόμενα.

Τα θερμότερα νερά έχουν μικρότερη ικανότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα. Και μπορεί επίσης να επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων που εκβάλλουν στον ωκεανό, οδηγώντας σε μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Επίσης, οι θερμότεροι ωκεανοί και τα κύματα καύσωνα διαταράσσουν τα θαλάσσια είδη, όπως τα ψάρια και τις φάλαινες, καθώς μετακινούνται προς αναζήτηση ψυχρότερων νερών, διαταράσσοντας την τροφική αλυσίδα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ακόμα ότι τέτοιες μεταβολές μπορεί να επηρεάσουν τον πληθυσμό των ψαριών.

Ορισμένα είδη, συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών, μπορεί να γίνουν επιθετικά καθώς «μπερδεύονται» στις υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Θέτουμε τους ωκεανούς σε μεγαλύτερη πίεση από ό,τι έχουμε κάνει σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της ιστορίας», σημειώνει ο Δρ Ματ Φροστ από το θαλάσσιο εργαστήριο του Πλίμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η ρύπανση και η υπεραλίευση επηρεάζουν επίσης τους ωκεανούς. 

Νωρίτερα από τις προβλέψεις το ρεκόρ

Οι επιστήμονες ανησυχούν επίσης για τη χρονική στιγμή που καταγράφεται αυτό το δυστυχώς αναμενόμενο ρεκόρ.

«Ο Μάρτιος θα έπρεπε να είναι η εποχή που οι ωκεανοί παγκοσμίως είναι πιο θερμοί, όχι ο Αύγουστος ή ο Σεπτέμβριος. Το γεγονός ότι είδαμε το ρεκόρ τώρα με κάνει να ανησυχώ για το πόσο θερμότερος μπορεί να γίνει ο ωκεανός από τώρα μέχρι τον επόμενο Μάρτιο», λέει η Δρ Σαμάνθα Μπέρτζες από την Copernicus.

«Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή την αλλαγή να συμβαίνει τόσο γρήγορα. Είχαμε ένα θαλάσσιο κύμα καύσωνα 247 ημερών στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Αυγούστου 2022 και Απριλίου 2023», λέει ο καθηγητής Mike Burrows, ο οποίος παρακολουθεί τις επιπτώσεις στις θαλάσσιες ακτές της Σκωτίας.

Το νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας ξεπερνά το ρεκόρ του 2016, όταν η φυσική κλιματική διακύμανση Ελ Νίνιο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και στην πιο ισχυρή του μορφή.

Το Ελ Νίνιο παρουσιάζεται όταν θερμό νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Νότιας Αμερικής, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Ένα άλλο Ελ Νίνιο έχει τώρα ξεκινήσει, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι ακόμη αδύναμο – που σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω πάνω από τον μέσο όρο τους επόμενους μήνες.

Θαλάσσιοι καύσωνες

Μια σειρά από θαλάσσια κύματα καύσωνα έχουν καταγραφεί φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Βόρειο Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τον Κόλπο του Μεξικού, μεταξύ άλλων. 

«Οι θαλάσσιοι καύσωνες που βλέπουμε συμβαίνουν σε ασυνήθιστες τοποθεσίες όπου δεν τους περιμέναμε», επισημαίνει η δρ Μπέρτζες. Τον Ιούνιο, οι θερμοκρασίες στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο, σύμφωνα με το Met Office και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας έφτασαν τους 38,44 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα – σαν να μπαίνεις σε μπανιέρα με ζεστό νερό. Κανονικά οι θερμοκρασίες θα έπρεπε να κυμαίνονται μεταξύ 23 και 31 βαθμών, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Οι θαλάσσιοι καύσωνες διπλασιάστηκαν σε συχνότητα μεταξύ 1982 και 2016, ενώ έχουν γίνει πιο έντονοι και πιο μακροχρόνιοι από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

ΠΗΓΗin.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...