Καύσωνας: Η νότια Ευρώπη «φλέγεται» – Πάνω από 48 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία στη Σικελία

Στο έλεος του καύσωνα βρίσκεται η νότια Ευρώπη με τις υψηλές θερμοκρασίες να σαρώνουν πολλές πόλεις.

Μεγάλες πόλεις της Ιταλίας όπως η Ρώμη και η Φλωρεντία αναγκάστηκαν να εκδώσουν κόκκινο συναγερμό των υψηλών θερμοκρασιών.

Σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Κροατία ο υδράργυρος είναι πάνω από τους 40 βαθμούς, ενώ στην Ιταλία η κατάσταση είναι πιο δύσκολη με τις θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους 48,8 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται σε τρεις βασικούς παράγοντες – το φαινόμενο El Niño, τον αντικυκλώνα «Κέρβερο» και την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τη daily mail.

«Η Ευρώπη δεν επηρεάζεται άμεσα από τα φαινόμενα Ελ Νίνιο, επομένως μάλλον ο αντικυκλώνας και η κλιματική αλλαγή είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το κύμα καύσωνα», ανέφερε η δρ Μελίσα Λέιζενμπι, λέκτορας στην κλιματική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ στη Βρετανία.

Στην παρούσα φάση ο καύσωνας σαρώνει τη νότια Ευρώπης και τη βορειοδυτική Αφρική.

Στην Ιταλία η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι οι υγειονομικές αρχές έχουν επίσης εκδώσει κόκκινο συναγερμό για δέκα μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Φλωρεντίας και της Ρώμης. Στη Σαρδηνία και τη Σικελία η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 48,8 βαθμούς Κελσίου.

«Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν όλοι οι παράγοντες και η ακριβής συμβολή τους στον σημερινό καύσωνα στην Ευρώπη, μόνο μια πλήρης μελέτη απόδοσης μετά το συμβάν θα καταδείξει τους ακριβείς παράγοντες και το ποσοστό επίδρασής τους στο γεγονός», εξήγησε η δρ Λέιζενμπι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός παράγοντας για τον καύσωνα.

«Δεν μπορούμε να έχουμε καμία αμφιβολία ότι ένας κρίσιμος παράγοντας πίσω από αυτή την αύξησης της θερμοκρασίας είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων. Μέχρι να μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα, ακραία φαινόμενα όπως ο καύσωνας που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη θα γίνονται όλο και πιο πιθανά», δήλωσε ο δρ Λέσλι Μέιμπον, λέκτορας Περιβαλλοντικών Συστημάτων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Από την πλευρά της η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος, Copernicus, αναφέρει ότι ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης της Σαχάρας κατευθύνεται προς τη νότια Ευρώπη.

Το γεγονός αυτό δεν θα συμβάλλει στον καύσωνα , σύμφωνα με την Κλοέ Μπρίμικομπ, κλιματολόγο και ερευνήτρια ακραίων θερμοκρασιών στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς.

«Η σκόνη της Σαχάρας αποτελεί περισσότερο μια πιθανή πρόκληση για την υγεία της νότιας Ευρώπης καθώς αυξάνει την σκόνη και τη ρύπανση», εξήγησε.

Να σημειωθεί ότι το περυσινό καλοκαίρι για την Ευρώπη ήταν το θερμότερο που είχε καταγραφεί ποτέ και περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι σε ολόκληρη την ήπειρο έχασαν τη ζωή τους.

Αν και ο «Κέρβερος» προβλέπεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί ότι υπάρχει 90% πιθανότητα το Ελ Νίνιο να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...