Ισραήλ: Ο Νετανιάχου εγκαταλείπει το πιο αμφιλεγόμενο κομμάτι της δικαστικής μεταρρύθμισης – Έχει προκαλέσει την ανησυχία της Δύσης

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα αναθεωρήσει ένα ακόμη αμφιλεγόμενο άρθρο, το οποίο θα διεύρυνε τις εξουσίες της κυβέρνησης στον διορισμό δικαστών. «Παρακολουθώ τον παλμό του κόσμου και πιστεύω ότι αυτή (η μεταρρύθμιση) θα περάσει» ανέφερε.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Ισραηλινοί βουλευτές άρχισαν να συζητούν το νομοσχέδιο το οποίο θα περιόριζε τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου, προχωρώντας μια μεταρρύθμιση που έχει αποτελέσει αφορμή για μαζικές διαδηλώσεις. Η μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει την ανησυχία και της Δύσης για την κατάσταση της δημοκρατίας στο Ισραήλ και έχει τρομάξει τους επενδυτές. Οι επικριτές της θεωρούν ότι πρόκειται για μια απόπειρα του θρησκευτικού- εθνικιστικού συνασπισμού του Νετανιάχου να περιορίσει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με σειρά κατηγοριών για διαφθορά.

Στη συνέντευξή του ο Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις της Δύσης προς τη χώρα του να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία, αν και δήλωσε ότι ανησυχεί για τους ενισχυόμενους στρατιωτικούς δεσμούς της Μόσχας με το Ιράν.

Εξάλλου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι προσεκλήθη να επισκεφθεί την Κίνα, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν βασικός σύμμαχος του Ισραήλ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ