Η Κίνα κυκλώνει επικίνδυνα την Ταϊβάν

Μεγάλης έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν εκτελεί η Κίνα, στέλνοντας το μήνυμα ότι έτσι θα μπορούσε «να τιμωρήσει» τις «αυτονομιστικές ενέργειες» του νησιού.

Οι ασκήσεις άρχισαν 3 ημέρες μετά την ορκωμοσία του προέδρου της Ταϊβάν, Γουίλιαμ Λάι, ο οποίος χαρακτηρίζεται «επικίνδυνος ταραχοποιός» από την Κίνα.

Είναι πρωτοφανές ότι το Πεκίνο κάνει προσομοίωση επίθεσης πλήρους κλίμακας και όχι μία άσκηση οικονομικού αποκλεισμού της Ταϊβάν, όπως έγινε το 2022. Είναι επίσης πρωτοφανές ότι η Κίνα αναφέρει ως πιθανούς στόχους κάποια νησιά που βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική ακτή.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της που κάποια στιγμή θα περάσει υπό τον έλεγχο του Πεκίνου. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε τις κινεζικές ασκήσεις ως «αναίτιες προκλήσεις». Η Ταϊβάν έχει καταγγείλει κλιμάκωση των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της αφότου ορκίστηκε πρόεδρος ο Γουίλιαμ Λάι.

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι ανάρτηση του κινεζικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού CCTV στο επίσημο λογαριασμό του στο WeChat, όπου έγραψε ότι ο Λάι «είναι βέβαιο ότι θα καθηλωθεί στον πυλώνα της ντροπής στην ιστορία». Κατά τον επίσημο κινεζικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν είναι «ο μεγαλύτερος κρυφός κίνδυνος» που θα μπορούσε να ανάψει φωτιές στην περιοχή.

Στα αυστηρά ελεγχόμενα κινεζικά social media παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για τις ασκήσεις και οι πληροφορίες για την εξέλιξη των γυμνασίων κυκλοφορούν ευρέως. Στο Weibo, κυκλοφορεί και δήλωση Κινέζου αξιωματικού, που χαρακτηρίζει «ισχυρή τιμωρία» για την Ταϊβάν και τις «αυτονομιστικές ενέργειές της» τις ασκήσεις.

Ο ναύαρχος Λι Σι, εκπρόσωπος της ναυτικής διοίκησης της Κίνας δήλωσε συγκεκριμένα ότι τα γυμνάσια είναι «μία ισχυρή τιμωρία για τις αυτονομιστικές ενέργειες των αυτονομιστικών δυνάμεων της Ταϊβάν και σοβαρή προειδοποίηση κατά της παρέμβασης και των προκλήσεων από εξωτερικές δυνάμεις».

«Υποθέτω ότι θα πετάξουμε πάνω από την ‘ προεδρική κατοικία’ στην Ταϊπέι για λίγα λεπτά», αναφέρει ένα σχόλιο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του κινεζικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα στο Weibo.

Η εφημερίδα Global Times επικαλείται εξάλλου συνεργάτη της κρατικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών της Κίνας, ο οποίος λέει ότι οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις «σχεδιάστηκαν ως ισχυρή αποτροπή και προειδοποίηση» προς την Ταϊβάν. Οι Global Times έχουν χαρακτηρίσει τον Γουίλιαμ Λάι ως «αδίστακτο» και σχολίασαν ότι η ομιλία του κατά την ορκωμοσία ήταν «γεμάτη εχθρότητα, προκλήσεις, ψέματα και εξαπάτηση».

Στην Ταϊβάν το αντιπολιτευόμενο κόμμα Kuomintang (KMT) κάλεσε το Πεκίνο να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση», κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι το κόμμα αυτό τάσσεται υπέρ των στενότερων σχέσεων με την Κίνα. Αυτή τη φορά το κόμμα ΚΜΤ απηύθηνε έκκληση στο Πεκίνο «να σταματήσει τα μη απαραίτητα μέτρα και να αποφύγει τις εντάσεις στα Στενά της Ταϊβάν» και κάλεσε τη νέα κυβέρνηση της Ταϊπέχι να διαφυλάξει την ασφάλεια του λαού της Ταϊβάν.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν θεωρούνται από τους αναλυτές ως η πρώτη σοβαρή δοκιμασία για το νέο πρόεδρο του νησιού και τον τρόπο με τον οποίον προτίθεται να διαχειριστεί τις σχέσεις με το Πεκίνο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση