Την πώληση στην Ταϊβάν οπλικών συστημάτων αξίας 500 εκατ. δολ. ενέκριναν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Τετάρτη την πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, προκειμένου τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της νήσου να είναι σε θέση να εντοπίζουν αντίπαλα αεροσκάφη χάρη στο υπέρυθρο ίχνος τους.

Η αρμόδια υπηρεσία του Πενταγώνου (DSCA) διευκρίνισε στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα πως το πακέτο περιλαμβάνει ηλεκτροοπτικά συστήματα αναγνώρισης και παρακολούθησης (IRST) και συναφή εξοπλισμό, που κατασκευάζει η Lockheed Martin, για τα F-16 της Ταϊβάν.

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει τις δυνατότητες» της Πολεμικής Αεροπορίας της νήσου να «αντιμετωπίζει σημερινές και μελλοντικές απειλές», να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της, να παρέχει ασφάλεια στην περιοχή, ενώ «θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα» με τις ΗΠΑ, εξηγείται στην ανακοίνωση.

Στο κείμενο της DSCA τονίζεται ακόμη πως η προτεινόμενη πώληση «δεν μεταβάλλει» τη βασική στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Στην Ταϊπέι, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την έγκριση της συμφωνίας πώλησης, διευκρινίζοντας πως η πώληση αναμένεται να προχωρήσει περίπου έναν μήνα αφού έχει ειδοποιηθεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Τα συστήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για τη «διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», πρόσθεσε το υπουργείο μέσω X (του πρώην Twitter).

Οι υπηρεσίες της προέδρου της Ταϊβάν, της Τσάι Ινγκ-γουέν, επισήμαναν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν πως πρόκειται για το 11ο πακέτο όπλων η πώληση του οποίου εγκρίνεται αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το 2021. Κατά την ανακοίνωση, η κυρία Τσάι ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη «δέσμευσή τους» στην «ασφάλεια της Ταϊβάν».

Η συμφωνία αναμένεται να προκαλέσει την οργή του Πεκίνου.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα, χωρίς να αποκλείει τη χρήση βίας. Η σημερινή κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει την κινεζική θέση.

Η Ουάσιγκτον είναι ο κυριότερος προμηθευτής όπλων της Ταϊπέι και η βασική προστάτιδα δύναμη της νήσου, παρότι επισήμως δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με αυτήν, αλλά με το Πεκίνο, όπως οι περισσότερες χώρες του κόσμου. Μολαταύτα, είναι νομικά υποχρεωμένη να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της Ταϊβάν δυνάμει νόμου του 1979.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία ΠΑΟΚ – Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εμπλοκή στη συμφωνία του Α.Σ. ΠΑΟΚ με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα. «Δεν γνωρίζαμε για το deal», ανέφερε πηγή του Μαξίμου. Η συμφωνία αφορά πλήρη ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;