Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση το 2023.

O υψηλός πληθωρισμός και τα σταθερά επιτόκια «χτύπησαν» την ανάπτυξη, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας.

Γλίτωσε, ωστόσο, την ύφεση, παρά τη συρρίκνωση που υπέστη η γερμανική οικονομία στο σύνολο του 2023 αλλά και στο τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Ωστόσο, απέφυγε τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, που ορίζουν την τεχνητή ύφεση, καθώς αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω τα στοιχεία (σε στάσιμη, στο 0% από 0,1%) του προηγούμενου τριμήνου.

Το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Γερμανία, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% για ολόκληρο το έτος. «Πρόκειται για την πρώτη ύφεση στο σύνολο έτους μετά από την πανδημία και έρχεται σε αντίθεση μια έντονη αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες στον κόσμο, εγείροντας ερωτήματα για το μέλλον της χώρας ως βιομηχανική δύναμη», σχολιάζει.

Η κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η γερμανική οικονομία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στους κλυδωνισμούς που υφίσταται ο μεταποιητικός της κλάδος της λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους , των υψηλών επιτοκίων και της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης.

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...