Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση το 2023.

O υψηλός πληθωρισμός και τα σταθερά επιτόκια «χτύπησαν» την ανάπτυξη, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας.

Γλίτωσε, ωστόσο, την ύφεση, παρά τη συρρίκνωση που υπέστη η γερμανική οικονομία στο σύνολο του 2023 αλλά και στο τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Ωστόσο, απέφυγε τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, που ορίζουν την τεχνητή ύφεση, καθώς αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω τα στοιχεία (σε στάσιμη, στο 0% από 0,1%) του προηγούμενου τριμήνου.

Το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Γερμανία, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% για ολόκληρο το έτος. «Πρόκειται για την πρώτη ύφεση στο σύνολο έτους μετά από την πανδημία και έρχεται σε αντίθεση μια έντονη αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες στον κόσμο, εγείροντας ερωτήματα για το μέλλον της χώρας ως βιομηχανική δύναμη», σχολιάζει.

Η κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η γερμανική οικονομία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στους κλυδωνισμούς που υφίσταται ο μεταποιητικός της κλάδος της λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους , των υψηλών επιτοκίων και της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων