Η Ακροδεξιά επέστρεψε και δείχνει τα δόντια της

Την ώρα που στην Ελλάδα ο Ηλίας Κασιδιάρης προσπαθεί με τεχνάσματα να μπει στη Βουλή (και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα ποσοστό τον θέλει πράγματι μέσα), στη Γερμανία η ακροδεξιά έχει εκτιναχθεί σε νέα υψηλά στις δημοσκοπήσεις, πατώντας στη δυσφορία των πολιτών για τη μετανάστευση, τον επίμονα επώδυνο πληθωρισμό, αλλά και τη δαπανηρή πράσινη μετάβαση.

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, ή AfD, που αρνείται τον αντίκτυπο που έχουν οι άνθρωποι στην υπερθέρμανση του πλανήτη και θέλει να βάλει φραγή στις μεταναστευτικές εισροές, ισοβαθμεί πλέον με τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ως το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Η άνοδός του συμπίπτει βεβαίως με την κρίση κόστους ζωής και ειδικά την έντονη δυσαρέσκεια για τις υψηλές τιμές των τροφίμων, αλλά και την κλιμάκωση των δαπανών που συνδέονται με τις προσπάθειες της Ευρώπης να μειώσει τις καταστροφικές για το κλίμα εκπομπές άνθρακα. Εστιάζοντας σε αυτά τα θέματα, το λαϊκιστικό κόμμα εκμεταλλεύτηκε με επιτυχία τις ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος πέραν των Σοσιαλδημοκρατών περιλαμβάνει τους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

«Τα κόμματα του συνασπισμού χάνουν την υποστήριξη επειδή δεν μπορούν να μεταφέρουν ένα θετικό αφήγημα για το μέλλον της χώρας», δήλωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg η Αντρέα Ρέμελ, αντιπρόεδρος στο σχολείο Hertie με έδρα το Βερολίνο. «Όταν πρόκειται για την εφαρμογή των πολιτικών τους, υπάρχει συνεχής διαφωνία και διαμάχη μεταξύ του FDP και των Πρασίνων – αυτή η διαφωνία είναι που πλήττει όχι μόνο τους Πράσινους, αλλά και τον κυβερνητικό συνασπισμό συνολικά».

Αυτή η εσωτερική διαφωνία έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη νέα, ενιαία στάση της ηγεσίας του AfD, εξηγεί η Ρέμελ. Επιπλέον, το AfD έχει αξιοποιήσει τη διαμάχη γύρω από μια εισροή περισσότερων από ένα εκατομμύριο προσφύγων πολέμου από την Ουκρανία και σχεδόν 250.000 αιτούντες άσυλο που ήρθαν στη Γερμανία από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Συρία και το Ιράκ τον περασμένο χρόνο.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Infratest Dimap, η υποστήριξη για το AfD έχει εκτιναχθεί στο 18%, τοποθετώντας το στο ίδιο επίπεδο με τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές ( CDU/CSU ) υποχώρησαν μία μονάδα στο 29%, ενώ οι Πράσινοι έχασαν μία μονάδα στο 15%, το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε σε δημοσκόπηση της συγκεκριμένης εταιρείας από τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες παρέμειναν σταθεροί στο 7%.

Παρά τις αυξανόμενες εντάσεις, όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το AfD.

Το κύριο θύμα της αυξανόμενης δημοτικότητας του AfD ήταν το Κόμμα των Πρασίνων, καθώς η περιβαλλοντική ατζέντα του τίθεται σε κίνδυνο από τους εταίρους του συνασπισμού που επιδιώκουν να αποστασιοποιηθούν από αντιλαϊκά μέτρα.

Με τις περιφερειακές εκλογές να πλησιάζουν στις βασικές πολιτείες της Βαυαρίας και της Έσσης τον Οκτώβριο, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σολτς έχει ήδη υποχωρήσει στα μέτρα προστασίας του κλίματος. Μια σειρά περιφερειακών εκλογών στις ανατολικές πολιτείες του Βραδεμβούργου, της Σαξονίας και της Θουριγγίας το επόμενο έτος θα μπορούσε να φέρει συντριπτικές νίκες για το λαϊκιστικό κόμμα, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην περιοχή. Η πρώην κομμουνιστική Ανατολή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη λιγνίτη και η ώθηση της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030 – οκτώ χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό- προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις περιοχές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...