Η ακρίβεια καλπάζει: Νέες εκρηκτικές αυξήσεις έως 30% στα τρόφιμα

Την «ανηφόρα» τραβούν βασικά προϊόντα, όπως απορρυπαντικά και βρεφικό γάλα, με τις ανατιμήσεις να προκαλούν «σεισμό» στις τσέπες των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών, από σήμερα έρχονται αυξήσεις έως 30% σε απορρυπαντικά και σαμπουάν και σε βρεφικές πάνες, ενώ αυξήσεις της τάξεως του 20% θα σημειωθούν σε δημητριακά. Κατά 18% θα ακριβύνουν τα τυριά, 14% το ρύζι και 8% το βρεφικό γάλα. «Οι αυξήσεις των προϊόντων είναι σε συνάρτηση και με τις αυξήσεις της πρώτης ύλης. Συνεχώς κάνουμε ελέγχους γνωρίζετε και για τον τρόπο που λειτουργεί το καλάθι και για τα υπόλοιπα προϊόντα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι, «στο καλάθι του νοικοκυριού δεν υπάρχουν ανατιμήσεις. Στα 833 προϊόντα έχουμε αυξήσεις στο 8% των προϊόντων, μειώσεις στο 7% και σταθερές στο υπόλοιπο ποσοστό. Αθροιστικά τα καλάθια φαίνεται μία αύξηση της τάξεως του μισού ευρώ, σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί έχουν αυξηθεί οι τιμές στα νωπά κρέατα κατά τη διάρκεια των εορτών, σε μία βδομάδα θα έχει ομαλοποιηθεί. Το καλάθι εξακολουθεί να έχει αποπληθωρισμό».

Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ τον πληθωρισμό για τον Δεκέμβριο με τις εκτιμήσεις να παραπέμπουν σε νέα επιβράδυνση της ανόδου. Ωστόσο και πάλι ο επιμέρους δείκτης τιμών για τον κλάδο διατροφής αναμένεται να είναι και πάλι ανοδικός, αποτυπώνοντας το μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας σε βασικά αγαθά. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν στις 6/1 ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 7,6% για τον μήνα Δεκέμβριο, από 8,8% τον Νοέμβριο. Η αποτύπωση αυτή είναι απότοκο της σύγκρισης σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και είχε αρχίσει η ανοδική πορεία του πληθωρισμού.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα το δείτε στα κανάλια – Σκληρή γραμμή από Μαξίμου και μεγαλοεπιχειρηματίες υπέρ Λατινοπούλου μέχρι τις εθνικές εκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η Αφροδίτη Λατινοπούλου ήταν...

Η Νάνσυ «καίει» με την ατζέντα της την VIP Αθήνα

Κατάλαβε τη θηλυκή της πλευρά στα δεκαπέντε της. Τέσσερα...

Ο Ανδρουλάκης μοιράζει αντικρουόμενα ρεπορτάζ στα μαγαζιά του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ιβάν Σαββίδη;

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....