Ηχηρή απάντηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη Λιβύη

Η Ελλάδα, μέσω των οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντά επίσημα στη ρηματική διακοίνωση της 5ης Δεκεμβρίου 2023 της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η λιβυκή κυβέρνηση της Τρίπολης είχε γνωστοποιήσει την απόφασή της για τη θέσπιση μιας συνορεύουσας ζώνης.

Ελληνική Επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη

Η ελληνική απάντηση διατυπώθηκε με τη μορφή επιστολής του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Ευάγγελου Σέκερη, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η επιστολή, με αριθμό πρωτοκόλλου Α/78/718, αναρτήθηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εντάχθηκε στην κατηγορία Ωκεανοί και Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναλυτική Απόρριψη των Λιβυκών Διεκδικήσεων

Η Ελλάδα, με την επιστολή της, απορρίπτει κατηγορηματικά τις λιβυκές αξιώσεις και επισημαίνει τα εξής βασικά σημεία:

  1. Αμφισβήτηση των Ορίων του Κόλπου της Σύρτης: Η Ελλάδα διαφωνεί με την οριοθέτηση του κόλπου της Σύρτης από τη Λιβύη, βασιζόμενη σε αρχές του διεθνούς δικαίου και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
  2. Αντίθεση στις Ευθείες Γραμμές Βάσης της Λιβύης: Η Ελλάδα θεωρεί τις ευθείες γραμμές βάσης που καθορίστηκαν από τη Λιβύη το 2005 ως ακατάλληλες και παράνομες.
  3. Αντίρρηση στο Ανατολικό Όριο της Διεκδικούμενης Ζώνης: Η Ελλάδα απορρίπτει τις λιβυκές διεκδικήσεις που βασίζονται στο τουρκολιβυκό “Μνημόνιο” του 2019, θεωρώντας το αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο.
  4. Αντίθεση στις Ενέργειες Ελέγχου της Λιβύης στη Ζώνη: Η Ελλάδα αντιτίθεται στην πρόθεση της Λιβύης να ασκεί ελέγχους για θέματα ασφαλείας και περιβάλλοντος στην εν λόγω ζώνη.

Σταθερή Δέσμευση της Ελλάδας στην Ειρηνική Επίλυση Διαφορών

Η Ελλάδα επιμένει στην επίλυση τυχόν ζητημάτων οριοθέτησης με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας, όπως έχει ήδη κάνει με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....