Εξασθενεί ξανά η ζήτηση για δάνεια στην ευρωζώνη

Τόσο οι εταιρείες όσο και τα νοικοκυριά ζήτησαν λιγότερα δάνεια από τις τράπεζες τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σφίγγει όλο και περισσότερο την νομισματική της πολιτική, κάνοντας το χρήμα πιο ακριβό.

Οι τράπεζες στις 20 χώρες της ευρωζώνης χορήγησαν μόλις 4% περισσότερα δάνεια σε εταιρείες τον Μάιο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Τον Απρίλιο, η ζήτηση των επιχειρήσεων για δάνεια είχε αυξηθεί κατά 4,6% και τον Μάιο 5,2% .

Η δυναμική της ζήτησης δανείων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τα ιδιωτικά νοικοκυριά, αποδυναμώθηκε επίσης, τον Μάιο. Οι τράπεζες χορήγησαν 2,1% περισσότερα δάνεια σε νοικοκυριά τον περασμένο μήνα, από ό,τι πέρυσι. Η αύξηση της ζήτησης ήταν 2,5% τον Απρίλιο, 2,9% τον Μάρτιο και 3,2% τον Φεβρουάριο. «Λόγω της απόφασης της ΕΚΤ να συνεχίσει την πορεία αύξησης των επιτοκίων, ο τραπεζικός δανεισμός στη ζώνη του ευρώ χάνει ολοένα τη δυναμική του», τονίζουν στη Ναυτεμπορική ευρωπαϊκές πηγές.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού έχουν αντίκτυπο στην οικονομία», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Αλλά για την ΕΚΤ πάντως «η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η νομισματική σύσφιξη λειτουργεί», λέει ο Μπερτ Κόλιν, οικονομολόγος στην ολλανδική τράπεζα ING και προσθέτει ότι «τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να δώσουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ μια πιο ισχυρή αιτιολόγηση να ζητήσουν τον τερματισμό των αυξήσεων των επιτοκίων αυτό το καλοκαίρι».

Η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια οκτώ συνεχόμενες φορές από τον Ιούλιο του 2022 – πιο πρόσφατα κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να προεξοφλεί πώς δεν θα είναι η τελευταία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα το δείτε στα κανάλια – Σκληρή γραμμή από Μαξίμου και μεγαλοεπιχειρηματίες υπέρ Λατινοπούλου μέχρι τις εθνικές εκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η Αφροδίτη Λατινοπούλου ήταν...

Η Νάνσυ «καίει» με την ατζέντα της την VIP Αθήνα

Κατάλαβε τη θηλυκή της πλευρά στα δεκαπέντε της. Τέσσερα...

Ο Ανδρουλάκης μοιράζει αντικρουόμενα ρεπορτάζ στα μαγαζιά του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ιβάν Σαββίδη;

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....