ΕΝΦΙΑ 2024: Ποιοί κερδίζουν και ποιοί χάνουν

Έφτασε η ώρα του ΕΝΦΙΑ για 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας, καθώς χθες το απόγευμα αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Ο φόρος θα καταβληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις. Οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία 22 ημερών για να πληρώσουν την πρώτη δόση, δηλαδή έως τις 30 Απριλίου. Η τελευταία δόση που φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2025. Πάντως, αν κάποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί να πληρώσει σε μία δόση ολόκληρο το ποσό του φόρου δεν δικαιούται καμία απολύτως έκπτωση, σε αντίθεση με τον φόρο εισοδήματος, που προβλέπει έκπτωση 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής. Το ελάχιστο ύψος της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ, συνεπώς ένας ιδιοκτήτης με συνολικό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ π.χ. 90 ευρώ θα δικαιούται μόνο 9 μηνιαίες δόσεις.

Πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE
  2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές»
  4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» ( Ή απλά πατήστε ΕΔΩ)
  5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet
  6. Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024

Όσοι φορολογούμενοι έχουν «κατεβάσει» στο κινητό τους τη νέα εφαρμογή myAADEapp θα μπορούν να βρουν ακόμα πιο εύκολα το εκκαθαριστικό τους.

«Φουσκωμένο» λογαριασμό ΕΝΦΙΑ αναμένεται να βρουν όσοι ιδιοκτήτες απέκτησαν το 2023 ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Αντίθετα, μικρότερο εκκαθαριστικό θα έχουν όσοι το περασμένο έτος πούλησαν ή μεταβίβασαν (π.χ. στα παιδιά τους) ακίνητα, ενώ από φέτος θα δουν έκπτωση έως 10% οι 305.000 ιδιοκτήτες που ασφάλισαν τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα).

Κερδισμένοι είναι και όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και δικαιούνται έκπτωση 50% (εισόδημα έως 9.000 ευρώ και ακίνητο έως 85.000 ευρώ για τον άγαμο) ή και 100% στον φόρο (τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% με χαμηλά εισοδήματα), που σύμφωνα με τα στοιχεία πρόκειται για πάνω από 1.000.000 φορολογουμένους. Υπενθυμίζεται πως πλήρη απαλλαγή από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έχουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ