Ελληνικό Δημόσιο: Νέα έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Αύριο, σε μια σημαντική οικονομική κίνηση, το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να εκδώσει ένα νέο 10ετές ομόλογο, καθώς συνεχίζει τις προσπάθειές του για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει ήδη αναθέσει σε εξέχοντες τραπεζικούς οργανισμούς, όπως η Alpha Bank, η Barclays, η Citi, η Commerzbank, η Nomura και η Societe Generale, τη διεκπεραίωση αυτής της κρίσιμης οικονομικής διαδικασίας.

Η εν λόγω κίνηση σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη έκδοση νέου ομολόγου για το 2024 από την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη την αυξημένη επενδυτική εμπιστοσύνη και ενισχύοντας την ήδη υπάρχουσα επενδυτική βαθμίδα. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δανειακές ενέργειες.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της προσεγγιστικής αυτής κίνησης είναι η τρέχουσα απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, η οποία καταγράφεται στο 3,28%. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική βελτίωση, καθώς είναι περίπου 100 μονάδες βάσης υψηλότερη από το γερμανικό ομόλογο και μόλις 15-50 μονάδες βάσης πάνω από το ισπανικό.

Επιπλέον, για το 2024, ο ΟΔΔΗΧ έχει σχεδιάσει την εκδόση ομολόγων μέχρι και τα 10 δισ. ευρώ, με τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας να διαμορφώνονται στα 18,999 δισ. ευρώ. Αναμένεται ότι οι επικείμενες εκδόσεις θα περιλαμβάνουν αποπληρωμές χρέους, πληρωμές τόκων, πρόωρες αποπληρωμές διμερών δανείων, καθώς και ανταλλαγές ομολόγων, παρέχοντας ένα σταθερό πλαίσιο για την οικονομική ενίσχυση και ανάπτυξη της χώρας.

Η επερχόμενη έκδοση του 10ετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί έναν κρίσιμο βήμα στην πορεία προς μια πιο σταθερή και δυναμική οικονομία, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές και το στρατηγικό βήμα της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ