ΕΚΤ: Πλησιάζει η ώρα για μείωση των επιτοκίων

Η κρίσιμη στιγμή για την αλλαγή πορείας των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πλέον πολύ κοντά, σύμφωνα με δηλώσεις του Φάμπιο Πανέτα, διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο Πανέτα τόνισε την ανάγκη για συζήτηση της εξομάλυνσης των επιτοκίων τον Μάρτιο, επισημαίνοντας την ταχεία μείωση του πληθωρισμού και την κατεύθυνση προς τον στόχο του 2%.

Οι φόβοι μετατοπίζονται προς την ανάπτυξη, καθώς η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να παραμένει στάσιμη και η πλειονότητα των βιομηχανικών τομέων βρίσκεται σε ύφεση. Ο Πανέτα προειδοποιεί ότι εάν η νομισματική πολιτική καθυστερήσει περισσότερο από το απαιτούμενο, μπορεί να προκύψουν καθοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, αντίθετα με τον συμμετρικό στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Ο Πανέτα, γνωστός για τις πιο μετριοπαθείς απόψεις του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, τονίζει ότι οι εκτιμήσεις για αύξηση του ΑΕΠ που προβλέπει η ΕΚΤ θα μπορούσαν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες σε σύγκριση με τις προβλέψεις ιδιωτικών αναλυτών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας αναφέρθηκε επίσης στους κινδύνους του πληθωρισμού, προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες που τονίζουν συνήθως τα μέλη του ΔΣ με πιο αυστηρές απόψεις. Υποστηρίζει ότι ο βασικός πληθωρισμός μειώνεται και οι προβλέψεις για αύξηση δεν έχουν επαληθευτεί, επισημαίνοντας την ανάγκη για προσεκτική αξιολόγηση της νομισματικής πολιτικής.

Η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει υψηλή λόγω των διεθνών γεωπολιτικών εντάσεων και των οικονομικών δυσκολιών στην Κίνα. Ο Πανέτα υπογράμμισε τη σημασία της ανάληψης δράσεων που είναι συνεπείς με το μακροοικονομικό πλαίσιο.

Στην Ευρωζώνη μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί βαθιά ύφεση αλλά σύμφωνα με τον Πανέτα «είναι κρίσιμο οι επόμενες αποφάσεις να είναι συνεπείς με το μακροοικονομικό πλαίσιο».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ