Εκλογές 2023: Έτσι κατανέμονται οι βουλευτικές έδρες με βάση την απογραφή

Τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια -όπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ – ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022, το υπουργείο Εσωτερικών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών έχει διαφορές σε σχέση με τον χθεσινό πίνακα που είχε δει το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, ο Νότιος Τομέας της Β’ Αθηνών κερδίζει, τελικά, μία έδρα και όχι δύο όπως είχε αναφερθεί χθες, ενώ χάνει μία έδρα η Α’ Αθηνών. Επίσης, η Αχαΐα δεν κερδίζει τελικά έδρα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:

“Με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, όπως διαμορφώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2018 – ΦΕΚ 225/Α/31-12-2018, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα αποτυπώνει τις παραπάνω μεταβολές και το οποίο πρόκειται να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023″.

Ακολουθεί ο πίνακας με την κατανομή των εδρών που διαμορφώνει τον νέο εκλογικό χάρτη της χώρας για τις εκλογές 2023

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ