Είδηση «βόμβα» για τους νέους εργαζόμενους: Αυξάνεται κατά 4 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης

Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά τέσσερα χρόνια για τους νέους εργαζόμενους, λόγω της σύνδεσής του με το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ (Pensions at a Glance 2023).

Συγκεκριμένα, για όσους μπήκαν το 2022 στην αγορά εργασίας το όριο συνταξιοδότησης προβλέπεται να αυξηθεί στα 66 χρόνια από 62 σήμερα, με 40 χρόνια ασφάλισης, όπως αναφέρει η έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ δεν κάνει πρόβλεψη για όσους δικαιούνται σήμερα πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα με βάση το γενικό όριο των 67 ετών (ανεξαρτήτως χρόνου απασχόλησης), αλλά φαίνεται ότι και αυτό θα αυξηθεί αντίστοιχα και θα φθάσει στα 71 χρόνια, καθώς το προσδόκιμο ζωής συνδέεται τόσο με το γενικό καταστατικό όριο όσο και με το μειωμένο όριο πλήρους συνταξιοδότησης (με 40 χρόνια απασχόλησης).

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα όρια ηλικίας για κανονική (πλήρη) σύνταξη θα αυξηθούν και σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πλήρη ή μερική σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής. Σήμερα, η μία στις τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μία τέτοια σύνδεση, ενώ πλήρη σύνδεση έχουν μόνο η Ελλάδα, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία και η Σλοβακία.

Το υψηλότερο όριο συνταξιοδότησης αναμένεται να έχει η Δανία, το οποίο για τους νέους εργαζόμενους θα φτάσει στα 74 χρόνια, ενώ θα ανέλθει στα 71 χρόνια στην Εσθονία και την Ιταλία και στα 70 στην Ολλανδία και τη Σουηδία.

Ο μέσος όρος για τα όρια πλήρους συνταξιοδότησης στον ΟΟΣΑ το 2022 ανερχόταν στα 64,4 χρόνια για τους άντρες, με την Τουρκία να αποτελεί τη μεγάλη εξαίρεση, με το όριο συνταξιοδότησης μόλις στα 52 χρόνια.

Για τους άντρες που εισέρχονται σήμερα στην αγορά εργασίας, το μέσο όριο θα αυξηθεί κατά περίπου δύο χρόνια, φτάνοντας στα 66,3 χρόνια. Για τις γυναίκες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, τα όρια συνταξιοδότησης για τις νέες εργαζόμενες θα είναι τα ίδια με αυτά των ανδρών καθώς μόνο έξι χώρες έχουν χαμηλότερα όρια σε σχέση με αυτά των ανδρών. Όπως σημειώνει η έκθεση, η τάση είναι να εξισώνονται τα όρια ηλικίας αντρών και γυναικών.

Οι 8 χώρες που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση, έχουν θεσπίσει τη σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής (πλήρη ή μερική). Η Ελλάδα θα είναι η μόνη από αυτή την κατηγορία των χωρών αυτών που το όριο πλήρους συνταξιοδότησης θα είναι κάτω από τον μέσο όρο, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα πλήρους συνταξιοδότησης στα 62 με 40 χρόνια απασχόλησης.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...

Η αλήθεια για το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και τι θα συμβεί (λογικά) στο αυριανό ντέρμπι

Γράφει ο Πρόεδρος ΠΑΕ *Η ιδιότητα του μετά Χριστόν προφήτη...