Γιατί το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα τρόμαξε το Μαξίμου

Σήμερα αναμένεται η αποχώρηση των αγροτών από το κέντρο της Αθήνας και στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκινά μπαράζ συσκέψεων και επαφών, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση περαιτέρω αιτημάτων του αγροτικού κόσμου.

Στο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την αναταραχή στις τάξεις των αγροτών και κτηνοτρόφων και τη δήλωση εκπροσώπων τους από τη Θεσσαλία, σύμφωνα με την οποία προγραμματίζεται νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τον Θεσσαλικό Κάμπο και την ανάταξή του μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση, είναι ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα συνεχιστούν. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ήταν «αρχή» και όχι «τέλος» για τις αντιδράσεις τους, ενώ με την αποχώρησή τους από το κέντρο της πρωτεύουσας προγραμματίζουν να επιστρέψουν στα μπλόκα τους και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Αύριο θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων, με την πιθανότητα συνέχισής τους για κάποιο διάστημα να μην θεωρείται ιδιαίτερα απίθανη.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ισχυρίστηκε ότι «οι διαμαρτυρίες των αγροτών είναι για εμάς ένα όπλο στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ στις Βρυξέλλες. Είναι βέβαιο όμως ότι ο αγροτικός τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Πρέπει να κάνουμε εμείς αυτά που μας αναλογούν και οι αγρότες εκείνα που τους αναλογούν για να εκμεταλλευθούν την ευρωπαϊκή πολιτική».

Χθες, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, «ομολόγησε» ότι εξαντλήθηκαν όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε περισσότερα χρήματα, δεν μπορούμε να πάμε στα 160 εκατομμύρια. Ποσό που δεν ήταν προϋπολογισμένο, το βάλαμε. Θα ξαναδούμε αυτό το θέμα τον Ιούνιο».

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα τρόμαξε το Μαξίμου που προσπαθεί (μάταια) κρατήσει όσο το δυνατόν λιγότερο απογοητευμένο τον αγροτικό κόσμο της χώρας, καθώς ξέρει ότι την όποια δυσφορία θα τη βρει μπροστά της στους δρόμους αλλά και τις κάλπες.

Επιπλέον, οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ΚΑΠ και την «πράσινη μετάβαση» της δίνουν την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στους ευρω-σοσιαλιστές, οι οποίοι προώθησαν μέτρα που προκαλούν ή εντείνουν ήδη υπάρχοντα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, σε μια φάση που επικρατεί ρευστότητα στην ΕΕ σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...