Αυτή είναι η πρώτη καταδίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι

Ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, στον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη, έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων για την τραγωδία στο Μάτι.

Συγκεκριμένα, ο πρώην διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννης Φωστιέρης κατηγορείται για κατάθεση ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές που αφορούσαν στις κινήσεις των οχημάτων αξιωματικών της Πυροσβεστικής την ημέρα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι το 2018.

Ο κ. Φωστιέρης, ο οποίος περιλαμβάνεται και στη λίστα των 21 κατηγορουμένων που δικάζονται στη βασική δίκη για την υπόθεση, δικάστηκε μετά από καταγγελίες του αξιωματικού της Πυροσβεστικής, Γιάννη Κώστα, για ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, δηλαδή το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου καθόταν και ο τότε υπεύθυνος του 199, Χρήστος Γκολφίνος, ο οποίος κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο.

Ο κ. Κώστας είχε καταθέσει ως μάρτυρας και στη βασική δίκη για την υπόθεση. Τότε είχε πει στο δικαστήριο πως όταν αναζήτησε στοιχεία για να συντάξει δελτίο για την πυρκαγιά διαπίστωσε ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, ενημέρωσε αρμοδίως ότι πρέπει να λάβει γνώση και ο εισαγγελέας για τις ανακρίβειες που υπήρχαν.

Ο εισαγγελέας, όμως, όπως κατέθεσε ο αξιωματικός, δεν ενημερώθηκε από τους ανωτέρους του και έτσι «για εμένα ήταν μονόδρομος: το κατήγγειλα στον εισαγγελέα και τον Λιότσιο».

Υπενθυμίζεται πως στις 29 Απριλίου αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τον εισαγγελέα να έχει εισηγηθεί την καταδίκη των εννέα εκ των 21 κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ