Απόφαση-σοκ από την Εκκλησία Κρήτης: Δεν βαφτίζουν όσοι έχουν κάνει πολιτικό γάμο (doc)

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η δημοσιοποίηση μίας εγκυκλίου, που εξέδωσε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, η οποία φέρει ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου και βάζει περιορισμούς στην τέλεση των μυστηρίων βάπτισης.

Συγκεκριμένα, με βάση τα όσα αναφέρονται στην εν λόγω εγκύκλιο, πλέον οι βαπτίσεις θα τελούνται αφού προηγηθεί έγκριση από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης ή την οικεία Μητρόπολη.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι γονείς, περιλαμβάνεται υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρεται ότι «ο ανάδοχος είναι χριστιανός ορθόδοξος» και ότι, «αν είναι έγγαμος, έχει τελέσει θρησκευτικό γάμο». Η υπεύθυνη δήλωση μάλιστα πρέπει να είναι θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι «η αναδοχή νεοφώτιστων από ανάδοχους έγγαμους που δεν έχουν τελέσει θρησκευτικό γάμο, αλλά μόνο πολιτικό απαγορεύεται παντελώς»!

Η εγκύκλιος της Εκκλησίας Κρήτης

Αναλυτικά, στην εγκύκλιο που εξέδωσε η Εκκλησία της Κρήτης και απευθύνεται σε Ιερές Μονές και Ενορίες, αναφέρεται:

«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, κατά τη Συνοδική Συνεδρία της 19ης Ιανουαρίου, ομόφωνα αποφάσισε τα κάτωθι:

Α. Από της λήψεως του παρόντος και στο εξής απαγορεύεται η τέλεση του Ιερού Μυστηρίου του Βαπτίσματος, εάν πιο μπροστά δεν έχει δοθεί η έγκριση της οικείας Ιεράς Αρχιεπισκοπής ή Ιεράς Μητροπόλεως της Εκκλησίας Κρήτης.

Β. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν οι Γονείς προς εσάς για την τέλεση της Βάπτισης είναι:

  1. Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού
  2. Φωτοαντίγραφα ταυτοτήτων των γονέων και του αναδόχου
  3. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Νόμου 1599/1986, με την οποία ο πατέρας και η μητέρα χωριστά θα δηλώνουν ότι συμφωνούν στη βάπτιση, στο πρόσωπο του αναδόχου και στο όνομα του βαπτιζόμενου τέκνου, ως και στον Ιερό Ναό και τόπο και χρόνο που θα λάβει χώρα το μυστήριο. Και οι υπεύθυνες δηλώσεις αυτές θα είναι θεωρημένες για το γνήσιο της υπογραφής είτε από ΚΕΠ, είτε μέσω του συστήματος gov.gr

Γ. Η αναδοχή νεοφωτίστων από αναδόχους εγγάμους, οι οποίοι δεν έχουν τελέσει θρησκευτικό γάμο αλλά μόνο πολιτικό, απαγορεύεται παντελώς.

Δ. Ο Ιερέας οφείλει να προσκομίσει στην οικεία Εκκλησιαστική του Αρχή όλα τα παραπάνω μαζί με αίτησή του, της οποίας πέμπουμε συνημμένα το περιεχόμενό της, κοινό για όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Εκκλησίας Κρήτης.

Ε. Αφού η οικεία σας Εκκλήσιαστική Αρχή εγκρίνει την αίτησή σας με το να την σφραγίσει, τότε μόνο μπορεί να τελεσθεί η Βάπτιση.

Παραγγέλλουμε την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των ανωτέρω.

Ο Κρήτης Ευγένιος»

egkyklios.jpg

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...