Ανατιμήσεις-σοκ στα προϊόντα μαναβικής: Αυξήσεις άνω του 100%

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές στα τρόφιμα κυρίως στα φρούτα και λαχανικά, ειδικά και μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Daniel στη Θεσσαλία. Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος, αναφορικά με την ακρίβεια που επικρατεί στα προϊόντα «εποχής».

Σαρώνει τα οικογενειακά εισοδήματα η ακρίβεια

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μήλα Βόλου που πέρυσι πωλούντο περίπου στα 1,1-1,5 ευρώ, φέτος έχουν 2,3-2,7 ευρώ, ακόμη και 3 ευρώ, ενώ και τα αχλάδια από τα 1,5 ευρώ έχουν επίσης εκτιναχθεί ως τα 3,3 ευρώ, με ανατίμηση 100% ή και περισσότερο. Αντίστοιχες ανατιμήσεις άνω του 100% καταγράφονται και σε άλλα φρούτα όπως τα νεκταρίνια Νάουσας που από τα 1,6 ευρώ έχουν φτάσει ως τα 3,3 ευρώ. Στα οπωροκηπευτικά η κατάσταση είναι αντίστοιχη, με τις ντομάτες από τα 1,5 ευρώ να έχουν αγγίξει ακόμη και τα 3,3 ευρώ, τα κολοκυθάκια από τα 1,3 ευρώ να έχουν φτάσει τα 3 ευρώ, ενώ το κουνουπίδι από τα 2 ευρώ διπλασιάστηκε με τιμές ως 4 ευρώ. Στο συγκεκριμένο μανάβικο όπου έγινε το ρεπορτάζ, πωλούνται ντοματίνια βελανίδια με τιμή 9,9 ευρώ το κιλό. «Να εξηγήσουμε στον κόσμο τι συμβαίνει», είπε ο κ. Ραυτόπουλος.

«Φεύγει π.χ. από την Καστοριά ΑΑΑ μαρούλια με 1 ευρώ το κιλό, ΑΑΑ ντομάτες με 1 ευρώ το κιλό. Φτάνουν στον θεσσαλικό κάμπο στα 3,8 ευρώ, σχεδόν τέσσερις φορές επάνω. Δεν μπορεί να το διαψεύσει κανένας, από τον παραγωγό στον μεσάζοντα, από τον μεσάζοντα στον χονδρέμπορο, από τον χονδρέμπορο στον λιανέμπορο, από τον λιανέμπορο στον καταναλωτή, έχει αυξηθεί το προϊόν τέσσερις φορές. Αν δεν ελέγξουν την αλυσίδα, πώς φεύγει από το χωράφι, πώς φτάνει στο ράφι, είναι χαμένη υπόθεση. Δεν πάνε να βγάλουν όχι τέσσερα μέτρα αλλά δεκατέσσερα, εικοσιτέσσερα, εκατόν τέσσερα. Δεν έχουν βγάλει οκτώ, εννιά, δέκα υπουργικές αποφάσεις από την έναρξη του “καλαθιού του νοικοκυριού”; Έχει εφαρμοστεί καμία; Τώρα δεν έβγαλαν ΦΕΚ που λέει για διατίμηση του νερού στον θεσσαλικό κάμπο;» όπως σημείωσε με νόημα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου