Ακρίβεια: Μαύρα σύννεφα πάνω από το 2022

Δυσοίωνες είναι όλες οι προβλέψεις για το κύμα ακρίβειας που θα πλήξει την Ελλάδα και το 2022 οδηγώντας σε de facto μείωση των εισοδημάτων των πολιτών, με την κυβέρνηση να παραμένει θεατής, δίχως να λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης, ιδίως για τις κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει και έλλειψη προϊόντων στο «ράφι», ενώ έκθεση της ΤτΕ προκαλεί σοκ, καθότι εκτιμά ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να είναι παρών ολόκληρο το 2022, και μάλιστα πάνω από τρεις φορές σε μέγεθος συγκριτικά με όσα προβλέπει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό

Ρεκόρ ανατιμήσεων

Αυξήσεις ρεκόρ, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 40% (π.χ. στα μακαρόνια), αναμένεται να εμφανιστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες της αγοράς. Την ίδια στιγμή τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ενδέχεται να δημιουργήσουν και μεγάλη έλλειψη προϊόντων, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα, κάτι το οποίο έρχεται να προστεθεί στην ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση.

Ήδη ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, σε συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, προειδοποίησε ότι έρχονται τον νέο χρόνο μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης που κυμαίνονται από 20% έως 40%, αλλά και για το ενδεχόμενο ελλείψεων σε βασικά προϊόντα.

Ακρίβεια όλο το 2022

Την ίδια ώρα η ΤτΕ κρούει «καμπανάκι» κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού προβλέποντας οι τιμές καταναλωτή να αυξάνονται πάνω από τρεις φορές συγκριτικά με τις προβλέψεις της κυβέρνησης οι οποίες εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό.

Μάλιστα κάνει λόγο για εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% το 2022, όταν η κυβέρνηση προβλέπει μόλις 0,8% εντός του κειμένου του προϋπολογισμού. Οι πτωτικές τάσεις θα ξεκινήσουν από τα τέλη του 2022 οδηγώντας τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κοντά στην κεντρική του τάση, που για την Ελλάδα είναι το 2%. Το 2023 εκτιμάται ότι ο εν λόγω δείκτης θα πέσει κάτω του 1%. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει ουσιαστικά πως η ακρίβεια θα είναι παρούσα ολόκληρο το 2022 και όχι μόνο τους πρώτους μήνες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Οι αυξήσεις σε… αριθμούς

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη άνοδο κατά 4,8% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο φέτος, από αύξηση 3,4% τον Οκτώβριο, ενώ προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το 5% τον Δεκέμβριο.

Μέσα σε ένα έτος οι τιμές «απογειώθηκαν», καθώς καταγράφονται -εκτός από την ενέργεια- ανατιμήσεις σε αγαθά που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», όπως, μεταξύ άλλων, σε: αρνί – κατσίκι (21,3%), ελαιόλαδο (18,5%), άλλα βρώσιμα έλαια (16,7%), πατάτες (11,9%), νωπά ψάρια (9,8%), ψωμί (4,3%), καφές (3,9%) και τυριά (3,5%).

Εκπρόσωποι του λιανεμπορίου τονίζουν πως η λίστα με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς καθημερινά καταφθάνουν στα καταστήματα λιανικής ανατιμημένα τιμολόγια.

Επιπλέον η αύξηση των τιμών που σημειώνεται σε βασικά αγαθά θα υποβαθμίσει περαιτέρω το επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών στη χώρα μας και την κοινωνική συνοχή, σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, με τους επιστημονικούς συνεργάτες της συνομοσπονδίας να θέτουν επιτακτικά την ανάγκη για αλλαγή του μείγματος και των στόχων της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής σε συνδυασμό με μέτρα για τον έλεγχο της αγοράς, κάτι το οποίο δεν πράττει η κυβέρνηση.

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...