Αιχμές Ε.Ε. για τη βουλγαρική παρέμβαση στο φυσικό αέριο

Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπήκε το αμφιλεγόμενο μέτρο της κυβέρνησης της Βουλγαρίας για επιβολή υψηλού τέλος διαμετακόμισης στο ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από τη γειτονική χώρα μέσω TurkStream (και καταλήγει σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).

Μέτρο που απειλεί να εντείνει τις ανατιμητικές πιέσεις στις τελικές τιμές ενέργειας για τις χώρες αυτές, στο μέτρο που μπορεί να ωθήσει ανοδικά την τιμή για μεγάλο μέρος του εισαγόμενου φυσικού αερίου που διοχετεύεται στην ηλεκτροπαραγωγή.

«Εξετάζουμε και συζητάμε με τις βουλγαρικές αρχές αυτό το προσφάτως επιβληθέν μέτρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολοφ Γκιλ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας  σχεδιάζεται, επανεξετάζεται και υιοθετείται σε επίπεδο ΕΕ και αυτό συνέβαινε από το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», μια διατύπωση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αιχμή εναντίον της μονομερούς ενέργειας της Σόφιας που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις της Σερβίας και της Ουγγαρίας.

Για μέτρο «αμφισβητούμενης νομιμότητας που δεν έχει την έγκριση της ΕΕ» εξάλλου έκανε λόγο και ο καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος  σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής», προβλέποντας ότι «οπωσδήποτε θα υπάρξουν προσφυγές άμεσες στις Βρυξέλλες. Η Βουλγαρία ζητά να διαπραγματευτεί απευθείας με τις θιγόμενες χώρες, δεν ξέρω τι θα προτείνει (…)  Μονομερώς δεν επιτρέπεται μια χώρα να επιβάλει δασμό σε εισαγόμενο προϊόν στην Ε.Ε. Είναι αρμοδιότητα της Ένωσης στο σύνολό της”.

«Καθαρή πολιτική κίνηση»

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Σερβίας Srbjiagas, Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς  χαρακτήρισε το μέτρο ως «καθαρά πολιτική κίνηση» που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου της περιοχής, στο μέτρο που εισάγει αντικίνητρο στις εισαγωγές  ρωσικού φυσικού αερίου αγωγών πριμοδοτώντας σε αντίστιξη τις εισαγωγές LNG. O ίδιος υποστήριξε ότι το βουλγαρικό τέλος δεν πλήττει μόνο τη Σερβία και την Ουγγαρία, αλλά και ορισμένους καταναλωτές σε Αυστρία και Σλοβακία. Όπως είπε, το τέλος θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής φυσικού αερίου κατά 30% στο σύνορο Σερβίας-Βουλγαρίας. «Κι εδώ εγείρεται το ερώτημα ποιος θα πληρώσει την αύξηση αυτή», με τη  μετακύλιση στους τελικούς καταναλωτές να εμφανίζεται ως το πιθανότερο σενάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία της (φιλοαμερικανικής) κυβέρνησης της Βουλγαρίας που εντάσσεται στο κάδρο της έντασης με τη Ρωσία έχει προκαλέσει και ισχυρές αντιδράσεις εντός Βουλγαρίας, με τον Βούλγαρο πρόεδρο  Ρούμεν Ράντεφ να τάσσεται κατά του τέλους, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας του πράττει σε βάρος των συμφερόντων μιας χώρας-εταίρου σε ΝΑΤΟ και ΕΕ (Ουγγαρία) και μιας γειτονικής χώρας (Σερβία), θεσπίζοντας ένα μέτρο που απειλεί να υπονομεύσει τον ρόλο της Βουλγαρίας ως χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην περιοχή των Βαλκανίων και να θέσει σε κίνδυνο τον Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου της χώρας Bulgartransgaz.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι… αποκαλυπτικές φωτογραφίες της Αναστασίας Γιάμαλη που δεν έχει εξαφανίσει ακόμη (pic)

Δείτε τις φωτογραφίες που ανέβασε η δημοσιογράφος Νατάσα Γιάμαλη στο προσωπικό...

Πυρηνική βόμβα η πρόβλεψη του Γιώργου Κύρτσου για το βιβλίο του Στέφανου Κασσελάκη (pic)

Σε δημόσια παρέμβασή του ο Γιώργος Κύρτσος αναφέρει:Στις 16...