Έρχεται σκληρό lockdown για τους ανεμβολίαστους

Εβδομάδα αποφάσεων θα είναι η πρώτη του νέου έτους για την κυβέρνηση, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν πριν την Πρωτοχρονιά για την αναχαίτιση διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον. Έτσι, στο μικροσκόπιο θα βρεθούν το άνοιγμα των σχολείων, η αύξηση των τεστ, αλλά και το ενδεχόμενο «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους, μαζί με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Αρχής γενομένης από τα σχολεία, βούληση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Μπορεί πλέον να υπάρχουν εισηγήσεις για μετάθεση του ανοίγματος για αργότερα τον Ιανουάριο, η ηγεσία, όμως, του υπουργείου Παιδείας σε απευθείας συνεννόηση με τον πρωθυπουργό διαμηνύει ότι τα σχολεία είναι μακράν το πιο ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, με συστηματικό testing και μάσκες, την ώρα που, ούτως ή άλλως, δεν τίθεται ζήτημα εν γένει περιορισμού της κινητικότητας των παιδιών για άλλες δραστηριότητες.

Υπό αναθεώρηση, βεβαίως, είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ εκτιμάται ότι τα παιδιά θα κληθούν να επιστρέψουν στα θρανία με περισσότερα τεστ. Μένει να φανεί εάν θα δρομολογηθεί ο σχεδιασμός για rapid test για την επιστροφή τους, το οποίο και έχει πρακτικές δυσκολίες. Παράλληλα, στο τραπέζι είναι και η αύξηση των self tests που διανέμονται στα παιδιά σε εβδομαδιαία βάση, από 2 σε 3, αλλά και η αύξηση των τεστ σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα.

Περισσότερα τεστ, λιγότεροι ανεμβολίαστοι

Το αυξημένο testing θα είναι συνεκτικό στοιχείο της νέας καθημερινότητας, μιας και στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα δεδομένα, εκτιμούν όμως ότι θα πρέπει οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε τακτικό επιδημιολογικό έλεγχο

Η μέγγενη για τους ανεμβολίαστους, παράλληλα, αναμένεται να σφίξει κι άλλο, μιας και πληθαίνουν οι φωνές για οριστικό «μπλόκο» από την εστίαση, ακόμα και από τους εξωτερικούς χώρους. Με όπλο τον καλό καιρό, ως τώρα, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στο μέτρο αυτό και μένει να φανεί, αν θα το κάνει τώρα, με δεδομένες και τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τον κλάδο της εστίασης. Είναι, πάντως, άκρως πιθανό οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποχρεωθούν και σε τρίτο rapid test την εβδομάδα, πάντα με δικά τους έξοδα.

Παράλληλα, θα επιταθεί η προσπάθεια για την εμβολιαστική θωράκιση, σε πρώτη φάση με την έμμεση υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης. Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον κάποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση, να λήγει στο επτάμηνο. Βεβαίως, θα δοθεί μια μικρή μεταβατική περίοδος, αλλά στόχος είναι όλοι οι πολίτες άνω των 18 (ή και ελαφρώς νεότεροι) να κάνουν και την αναμνηστική δόση που θεωρείται «κλειδί» για την περίπτωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Από εκεί και πέρα, επόμενη στη λίστα επιλογών είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50 ετών. Ήδη, στις 16 του μήνα παρέρχεται η προθεσμία για τους 60+ που δεν έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου και θα ξεκινήσουν να βεβαιώνονται τα πρώτα πρόστιμα. Οι 50άρηδες που δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου είναι λίγο πάνω από 250.000, αν και κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι αυτή η απόφαση δεν θα ληφθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ